OM FORHOLDET MELLEM GRUPPEANALYSE OG OBJEKTRELATIONSTEORI – MED SÆRLIGT HENBLIK PÅ RUM - Aagaard, Søren (Psyke & Logos, 2022)
Det faglige område, som denne artikels titel angiver, er meget vidtstrakt og ikke muligt at gøre fuldstændigt rede for i én artikel. Både den direkte og mere indirekte relevante litteratur ibøger og artikler er særdeles omfattende. Indledningsvis gives en almen oversigt over forholdet mellem objektrelationsteorier og gruppeanalyse, hvilket også fører »en tur« rundt om problemstillingen observation og relation. Der opregnes nogle fælles områder og grænseflader mellem gruppeanalyse og objektrelationsteori, herunder fænomenet »rum«: dets dynamiske karakter og bevidste og ubevidste indhold. »Rum« udgør i det følgende ledetråden igennem kleiniansk orienteret gruppeanalyse, objekt- og systemteoretisk gruppeanalyse, igennem gruppeanalysens inspirationer fra Winnicott og i forbindelse med holding, containing og refleksivt rum. Der rundes af med nogle overvejelser om objektrelationsteoriers begrænsninger i forhold til gruppeanalyse. Med rum som hovedtema bruges termen »gruppeanalyse« her primært om den terapeutiske anvendelse af den foulksianske gruppeanalytiske metode, samtidig med at væsentlige begrebsdannelser fra Bion og hans efterfølgere medinddrages.