SOCIALPSYKOLOGIENS VERDENER - Andersen, Helle; Mørch, Sven (Psyke & Logos, 2022)
Socialpsykologien er både opstået med og har udviklet sig igennem håndteringen af individualitetens udfordringer imellem personlig funktion og samfundsmæssig integration. Denne problematik er blevet om muligt mere påtrængende i dag. En central udvikling i moderniteten drejer sig om individualiseringens ændrede form. Hvor den traditionelle individualiseringsproblematik pegede på, at individet skulle udvikle sin individualitet f.eks. igennem uddannelses- og socialiseringsforløb, så består udfordringen i dag i at sikre individualitetens samfundsmæssighed. Individet er blevet aktør for både sin egen og den samfundsmæssige udvikling. I artiklen sættes fokus på denne proces og der peges på de to veje, som udviklingen i socialpsykologien må tage: En opmærksomhed på »structuration« eller »organizing« som en reetablering af rutiner og herigennem social struktur og en udvikling af de individuelle »kapitaler« som kompetencer for at mestre modernitetens udfordringer.