MARXISME OG PSYKOLOGI: Et tilbageblik med nutidigt sigte - Steen Nielsen, Birger (Psyke & Logos, 2022)
Artiklen beskriver hvordan den marxistisk dominerede fagkritik i studenterbevægelsens første tid også førte til opbrud og nyorienteringer inden for psykologien. Blandt de mange forskellige positioner, der i første omgang udvikledes i – hæftige – indbyrdes diskussioner, men efterhånden ikke var på talefod med hinanden, gik én væsentlig skillelinje mellem dem der – med udgangspunkt i sovjetmarxismen – ville udvikle en marxistisk psykologi, og dem der – inspireret af kritisk teori – orienterede sig mod psykoanalysen. En anstødssten, for mange, var anerkendelsen af en »indre natur«. Retraditionaliseringen på universiteterne indebar en demontering af kritik som erkendelsesform. Det fik også konsekvenser for psykologien. Temaerne fra mødet mellem marxisme og psykoanalyse blev ikke fastholdt og videreudviklet. Så idag står konstruktivisme og nybiologisme uformidlet ved siden af hinanden – og omgangen med det ubevidste er igen neutraliseret til et primært terapeutisk anliggende. Men inspirationen fra kritisk teori er ikke opbrugt, den udgør fortsat et uindløst program.