PIONERERNE I DANSK PSYKOANALYTISK SELSKAB - Bodin, Gudrun (Psyke & Logos, 2022)
Dansk Psykoanalytisk Selskab blev grundlagt 1957 af Nils Nielsen, Thorkil Vanggaard og Erik Bjerg Hansen. Artiklen tager udgangspunkt i de tre grundlæggeres skriftlige produktion og viser at de alle tre var klassiske psykoanalytikere, men at gruppen aldrig blev i stand til at organisere en uddannelse. Mentalt forekom Vanggaard primært at have fungeret i den fallisknarcissistiske position, og var derfor ikke i stand til at formidle psykoanalyse på en måde, som fik interessen at vokse. De to andre syntes bedre at være i stand til at fungere i en psykoanalytisk position og bidrog dermed til, at der senere kom gang i en psykoanalytisk uddannelse. De var dog ikke i stand til at forhindre Vanggaard i at udgive ‘psykoterapi ad modum Vanggaard’ for at være psykoanalyse og var dermed indirekte ansvarlige for at udviklingen af klinisk psykoanalyse blev forsinket i Danmark.