PSYKOLOGIENS GRUNDLÆGGELSE I DANMARK - Sode Funch, Bjarne (Psyke & Logos, 2022)
Dansk psykologi blev grundlagt som en selvstændig videnskab i 1886 da Alfred Lehmann etablerede sit første psykofysiske laboratorium i København. Lehmann, som havde tilegnet sig principperne for experimentel forskning ved studieophold hos Wilhelm Wundt i Leipzig, var repræsentant for den nye psykofysiske psykologi, og oprettelsen af et selvstændigt laboratorium var udtryk for et opgør med den hidtidige filosofiske tradition. Lehmann var en initiativrig og alsidig forsker og selv om hans forskningsresultater primært har historisk interesse i dag, hersker der næppe tvivl om at hans indsats fik afgørende betydning for psykologiens etablering som selvstændigt universitetsfag og praktisk anvendt disciplin i det danske samfund.