FORFØRELSESTEORI OG MISBRUG: Laplanches generaliserede forførelsesteori - Reitan, Rolf (Psyke & Logos, 2022)
I denne artikel diskuteres udviklingen i Laplanches tænkning fra kritisk Freudlæsning i LIV OG DØD I PSYKOANALYSEN (1970) til den generaliserede forførelsesteori i NYE FUNDAMENTER FOR PSYKOANALYSEN (1987). Der søges vist, hvordan begreberne om URFORFØRELSEN og DEN GÅDEFULDE SIGNIFIANT opererer som brændpunkter, der samler tidligere materiale til belysning af, hvordan den infantile seksualitet opstår gennem en indpodning i barnet fra den voksnes univers, og dermed fornyer psykoanalytisk teori, så den på konsistent vis kan situere den voldelige indpodning (intromission), der gør sig gældende ved pædofile misbrug af og overgreb på børn.