PERSONLIGHED OG SYGDOM - Lykke Mortensen, Erik (Psyke & Logos, 2022)
I artiklen diskuteres sammenhængen mellem personlighed og fysisk sygdom. Først omtales de vigtigste metodeproblemer inden for området, og det påpeges, at sikre konklusioner om sammenhængen mellem personlighed og sygdom kun kan drages på basis af prospektive longitudinelle undersøgelser af raske personer. Dernæst diskuteres forskellige modeller, der kan forklare mulige sammenhænge mellem personlighed og helbred: symptom- og sygdomsadfærd, sundhedsrelateret adfærd, individets forarbejdning af stress, individets fremprovokering af stress, og endelig en mulig relation mellem personlighed og konstitutionelle dispositioner. Fem-faktor modellen beskriver personligheden ved fem overordnede personlighedsdimensioner: neuroticisme, introversion-extroversion, samvittighedsfuldhed, fjendtlighed-venlighed, og intelligens. Sammenhængen mellem hvert af disse personlighedstræk og helbred diskuteres på basis af udvalgt litteratur, og det konkluderes, at der er en sandsynlig sammenhæng mellem depressiv indstilling og sygdom og mellem fjendtlighed og sygdom.