PSYKOTERAPEUTERS VANSKELIGHEDER OG SUPERVISORERS KOMPETENCE - Friis Jørgensen, Eric; Elsass, Peter (Psyke & Logos, 2022)
På baggrund af en spørgeskemaundersøgelse af 157 danske psykoterapeuters udvikling gennem deres karriere og i denne artikel med fokus på vanskeligheder i deres arbejde, diskuteres supervisorers kompetence til afhjælpning af terapeuters vanskeligheder. Den danske undersøgelse foregår i regi af et samarbejdende internationalt forskningsnetværk (Collaborative Research Network, en del af Society for Psychotherapy Research, en sammenslutning af forskere). Globalt omfatter spørgeskemaundersøgelsen på nuværende tidspunkt ca. 4000 respondenter. I artiklen omtales processer i den terapeutiske triade: Klient supervisand supervisor med fokus på arbejdsalliancer mellem supervisand og supervisor. Modstand, overføring og modoverføring konceptualiseres i supervisand supervisor relationen. Supervision og supervisoruddannelse perspektiveres i en kvalitetssikringssammenhæng, hvorfor evaluering af supervisanders og supervisorers kompetence indgår. Hvor det er muligt er der lagt vægt på at anvende empiris baseret viden såvel på baggrund af nationalt som internationalt materiale.