VIDEN OG KOMPETENCE I AKADEMISK ARBEJDE:: En undersøgelse af ingeniørers brug af faglig basal viden ved løsning af industrielle problemer. - Clemmensen, Torkil (Psyke & Logos, 2022)
I artiklen diskuteres mulighederne for kognitionspsykologiske undersøgelser af akademisk kompetence og brugen af faglig basal viden i praktisk problemløsning. Der drages en analogi mellem medicinsk og ingeniørmæssig problemløsning. Et case-gengivelses paradigme udviklet i studier af medicinsk ekspertise (Patel og Groen, 1986; Boshuizen og Schmidt, 1992) præsenteres som en metode til at studere fem ingeniørers første bestemmelse af problemer i et industrielt anlæg. Udsagnsanalyse viser ekspertise-effekter ved genkaldelse af case-materialet og ved brug af basal reguleringsteoretisk og –teknisk viden. Disse resultater peger på, at den anvendte metode er robust og giver resultater, der er sammenlignelige