BODY IMAGE OG HJERNEN - Theilgaard, Alice (Psyke & Logos, 2022)
Der redegøres for den vekslende terminologi og vanskelighederne med at afgrænse og definere begrebet body-image. Det er et fortættet, multidimensionalt begreb, hvori der indgår mange aspekter, såvel fysiologiske som psykologiske og sociale. Det er ikke statisk, men dynamisk, og det er repræsenteret både på et bevidst og et ubevidst niveau. Det postuleres, at der latent eksisterer en primitiv kerne med en dispositionel styrende kraft, og der illustreres med eksempler fra såvel organiske lidelser som fra psykopatologien. – Topografisk er bodyimage repræsenteret i den posteriore del af højre (recessive) parietallap, men også andre områder af hjernen er af betydning. Foruden neuropsykologiske aspekter er psykoanalytiske, fænomenologiske og udviklingspsykologiske synspunkter omtalt, og body-image’s rolle i dannelsen af identitetsfølelsen og selvet er berørt. Sluttelig redegøres der for forskellige undersøgelsesmetoder vedrørende body-image, og der illustreres med eksempler fra egne undersøgelser.