PSYKOLOGISK DEBRIEFING OG NARRATIVITET - Sand, Lea; Berliner, Peter (Psyke & Logos, 2022)
Artiklen beskriver baggrunden for, ideen i og rammerne for psykologisk debriefing. Der peges på tre temaer, der er centrale for de historier, FN-politimanden i nogle tilfælde fortæller om de oplevelser, han har haft i forbindelse med tjenesten i et konfliktområde. Det drejer sig om en følelse af at miste kontrol (over såvel ydre som indre omstændigheder), at føle sig ude af stand til at påvirke sin situation, og at opleve sig som værende alene, isoleret med sin oplevelse. Disse oplevelser er ikke dominerende i helhedsindtrykket af og hos de danske FN-politifolk, men ved egentlige efterreaktioner optræder de tre temaer altid i en vis udstrækning. De ligger som mulighed for alle, der involverer sig fredsbevarende FN-opgaver i et konfliktområde. Derfor er det de efterreaktioner, debriefingen er forebyggende overfor. I forbindelse med debriefingen nævnes tre teoretiske positioner, der er basale i arbejdet med netop at forebygge de tre efterreaktions- temaer. De teoretiske positioner er pointeringen af, at livet er fortsat ændring, at mening opstår i dialoger og at grundlæggende, arbejdsrelaterede dilemmaer kun kan bearbejdes gennem fortsat refleksivitet.