NARRATIVITET OG GRUNDMETAFORER I PSYKOTERAPI - Elsass, Peter (Psyke & Logos, 2022)
"Sproget er en krystal, som forebygger mod, at vores oplevelser bliver et spejl af naturen" (Rorty 1979). Der gives en oversigt over narratologien og den såkaldte folkepsykologis status indenfor psykologiens og psykoterapiens historie. Men på trods af den meget store teoretiske produktion, der findes indenfor emnet, er der påfaldende få konkrete metodeovervejelser. Grundmetaforer (root metaphors) introduceres som et begreb, der kan bruges til analysen af psykoterapi. På et konkret materiale af klienter og deres terapeuter vises det, hvorledes parterne anvender forskellige grundmetaforer for det psykoterapeutiske arbejde. Terapeuterne bruger metaforer om udvikling, modning og vækst til forskel fra klienterne, som formulerer sig mere konkret og snævert. Måske er det et udtryk for, at klienterne beskytter sig mod terapeuternes tilsyneladende kolonialistiske begreber om, at klienten skal udvikle sig fra et lavere stade til et højere.