FLOWOPLEVELSER-FÆNOMENOLOGI OG TEORETISK REFLEKTION - Bloch, Charlotte (Psyke & Logos, 2022)
Flow er betegnelse for en bestemt form for oplevelse, karakteriseret ved sammensmeltning mellem aktivitet, selv og omverden samt en oplevelse af ubesværethed og flydenhed. l artiklen præsenteres en empirisk undersøgelse og en fænomenologisk analyse af denne form for oplevelse. Den fænomenologiske analyse gav ophav til en differentiering mellem oplevelser af lykke, oplevelser af en god dag og oplevelser af flow. Endvidere gav den fænomenologiske analyse af flowoplevelserne ophav til en skelnen mellem tre forskellige fænomenologiske strukturer; benævnt enhed/helhed, præstation og andre meningsuniverser. Konkrete flowoplevelser karakteriseres efterfølgende udfra forskellige kombinationer af disse strukturer. Resultaterne diskuteres i forhold til Csikszentmihalyi flowteori, Bollnows teori om positive stemninger og Asplunds teori om social responsivitet. Der argumenteres for at Csikszentmihalyi teori korresponderer til den fænomenologiske struktur præstation og Bollnows teori korresponderer til de fænomenologiske strukturer enhed/helhed og andre meningsuniverser. Afslutningsvis peges på Asplunds teori som en mulig teoretisk ramme for det fænomenologisk set differentierede flowbegreb, som undersøgelsen har givet ophav til.