REGRESSIV OMSORG OG KORREKTIV TILKNYTNING - Karpatschof, Benny; Karpatschof, Lone (Psyke & Logos, 2022)
Denne artikel har to forskellige formål. Det ene er at berette om et konkret behandlingsinitiativ, regressiv omsorg, på et bestemt familiebehandlingscenter. Det andet er at foretage en teoretisk analyse af nogle almene udviklings- og personlighedspsykologiske fænomener. Vi har søgt at kombinere disse to formål ved at inddele artiklen i tre hovedafsnit. I det første hovedafsnit, klinisk erfaring, fremlægges en casehistorie, der belyser baggrunden og den del af behandlingsforløbet, som vedrører anvendelsen af regressiv omsorg. I det andet hovedafsnit, klinisk analyse, går vi over til den anvendt psykologiske diskurs, som har udviklet sig omkring den såkaldte borderline-terapi. Vi fremlægger en række væsentlige erfaringer fra denne del af den kliniske psykologi, men vi peger samtidig på, at den har en afgørende begrænsning, der er knyttet til en ikke problematiseret funktionel fiksering til selve det terapeutiske rum. I det sidste hovedafsnit, teoretisk analyse, bevæger vi os fra et områdespecifikt, klinisk psykologisk, til et almenpsykologisk plan. Vi vil her forsøge ganske kort at redegøre for nogle af de teoretiske problemer, der er knyttet til problematiske begreber i den netop foretagne klinisk psykologiske analyse.