SMÅ BØRNS LIVSVERDEN - Eriksen, Lisbeth (Psyke & Logos, 2022)
I det følgende præsenteres resultatet af en fænomenologisk analyse af erindringer fra min tidlige barndom ( ca. 2½ til 5 år). Denne analyse er foretaget med det formål at afdække væsentlige træk ved det lille barns livsverden. Arbejdet er en del af et større arbejde, hvor voksnes barndomserindringer analyseres med henblik på at belyse de måder, hvorpå det lille barn oplever og tænker over sig selv og verden. Den kritiske læser kan med rette efterlyse en begrundelse for at forsyne udviklingspsykologien med nok en datamasse, der stammer fra så usikre og på mange måder ukontrollerbare kilder som voksnes barndomserindringer.’ Begrundelsen er en antagelse af, at »gode« huskere, selv under hensyntagen til ovennævnte usikkerhed, kan forsyne os med et materiale, der kan give os adgang til et område, der kun kan belyses meget sparsomt og med endnu større usikkerhed igennem andre metoder f.eks. observation og interview. Det erindringsmateriale, der anvendes i nedenstående analyse, foreligger for størstedelens vedkommende i form af spontant erindrede episoder og forløb, der kan tidsbestemmes: før eller efter en flytning, min lillebrors fødsel, da min far fældede kirsebærtræet osv.