LEVENDE BILLEDER: OM DANNELSE OG OMDANNELSE AF FORESTILLINGSBILLEDER I HJERNEN - Larsen, Axel (Psyke & Logos, 2022)
Ideen om et dybtgående slægtskab mellem visuel forestillingsvirksomhed og visuel perception går i den eksperimentelle psykologi tilbage til Perky ( 1910 ). I moderne kognitionspsykologi vandt synspunktet stigende tilslutning fra slutningen af 60’erne, og har nu fået et langt mere præcist indhold gennem konvergerende evidens fra eksperimentelle studier over visuel perception af bevægelse og undersøgelser over mentale transformationer af forestillingsbilleder. Hjerneaktiveringsstudier, der bygger på nye billeddannelsesteknikker som PET og fMRl, har endog gjort det muligt at indkredse visuelle mekanismer i hjernen, der tilsyneladende både bidrager til at frembringe synsoplevet bevægelse og til at transformsformere visuelle forestillingsbilleder med hensyn til størrelse og orientering.