PSYKOTERAPIFORSKNING GENNEM 100 ÅR – HVOR LANGT ER VI NÅET? - Hougaard, Esben (Psyke & Logos, 2021)
Psykoterapiforskningens start er blevet lokaliseret til 1920, året for grundlæggelsen af det første psykoanalytiske institut, Berlin Poliklinik, hvor man fra starten registrerede patientdata til kvantitativ bearbejdelse. Artiklen gennemgår træk af psykoterapiforskningens historie ved effekt, proces og patientprædiktorer med opdateringer om aktuelle forskningstendenser. Den redegør for forskellige paradigmer for forståelsen af forholdet mellem videnskab og praksis: evidensbaseret psykoterapi, procesbaseret psykoterapi og fællesfaktorterapi. Det konkluderes, at psykoterapiforskningen har haft enorm indflydelse på psykoterapiens anvendelse, primært i kraft af den overbevisende dokumentation for psykoterapiens effekt. Der foregår nu metodisk avanceret forskning i terapiens virkningsmekanismer og patientprædiktorer i bestræbelser for at nå til ”personaliseret” terapi, tilpasset den enkelte patient. Forskningen er dog her fortsat uden klare, praktisk anvendelige resultater.