Homo psychologicus - Brinkmann, Svend (Psyke & Logos, 2019)
Det er et redigeret manuskript til den tale, Svend Brinkmann holdt i Aarhus i anledning af Psykologisk Instituts 50-års jubilæum i august 2018. Under titlen “Homo psychologicus” behandler Brinkmann spørgsmål vedrørende psykologiens rolle i samfundet, idet han tager afsæt i undersøgelser, som viser en drastisk nedgang i danskernes mentale sundhed, og den effekt, det har for efterspørgslen efter psykologisk bistand, men også, og væsentligst, den fare, som denne udvikling rummer for, at problemer i samfundets organisering bliver psykologiseret, og løsningen af dem gjort til forpligtelse for de isolerede individer selv. Psykologien risikerer herved at komme til at fungere som en ideologi, der fremfører billedet af “homo psychologicus” som pendant til den velkendte forestilling om “homo economicus”, der, som Katarina Juselius (2019) for nylig har vist, er et teoretisk-ideologisk fatamorgana i strid med de empiriske kendsgerninger.