Nysgerrighed udvider fællesskaber – overskridelse af inklusion som sorteringsteknologi

Forfattere

  • Karen-Lis Kristensen Pædagogisk Psykologisk Rådgivning i Viborg Kommune

DOI:

https://doi.org/10.7146/pl.v34i1.8846

Nøgleord:

Nysgerrighed, Inklusionsproblematikker

Resumé

Artiklen adresserer aktuelle inklusionsproblematikker, som de konstitueres og deltages i af børn og lærere i en indskolingsklasse i en dansk folkeskole.

Casen er hentet fra et social-praksisforskningsprojekt, der sætter social-praksisteoriske begreber om læring som situeret deltagelse i praksis, om handleevne i praksis og om selvforståelse i praksis i anvendelse på empiriske data, som er indsamlet i en 1. klasse i perioden marts til maj 2012. I analysen anvendes også Deleuzes begreb om forskelliggørelse samt Davies’ begreb om be-longing to belong.

Såvel elev- som lærerperspektiv udfoldes gennem analyse af intense historiske hverdagsøjeblikke. I studiet er anvendt kvalitativ metodologi bestående af deltagerobservation, videooptagelser, (fotobaserede) kvalitative interviews og kollektivt biografiarbejde.

Analysen argumenterer for, at elevens deltagelse fra en position som først ekskluderet og dernæst inkluderet fastholder ham i en ADHD-adfærd, og at hans lærers deltagelse fra en position som almindelig lærer, der ikke har ADHD-ekspertviden, fastholder hende i en udmattende kontrol-performance. Gennem kollektivt biografiarbejde med lærere og børn opnås praksiserkendelser om kategorial forskelsforståelse som begrænsende i forhold til udvidelse af handlemuligheder, og det vises, hvordan nysgerrighed udvider fællesskabet.

Forfatterbiografi

Karen-Lis Kristensen, Pædagogisk Psykologisk Rådgivning i Viborg Kommune

Karen-Lis Kristensen er Ph.d. studerende på Aalborg Universitet, institut for psykologi og kommunikation, aut. cand psyk, cand pæd.pæd. psyk, lærer og musikpædagog. Hun er ansat i Pædagogisk Psykologisk Rådgivning i Viborg Kommune

Downloads

Publiceret

2013-06-01

Citation/Eksport

Kristensen, K.-L. (2013). Nysgerrighed udvider fællesskaber – overskridelse af inklusion som sorteringsteknologi. Psyke & Logos, 34(1), 25. https://doi.org/10.7146/pl.v34i1.8846