VIDEN, TRO OG OVERTRO. Det spirituelle - globaliseringens nye udfordring til psykologien

Forfattere

  • Jens Berthelsen Københavns Universitet

DOI:

https://doi.org/10.7146/pl.v25i1.8806

Nøgleord:

Viden, Tro, Overtro, Det spirituelle, Globalisering

Resumé

Artiklen argumenterer for nødvendigheden af at acceptere nye forståelsesformer ved overgangen fra industrisamfund til kommunikationssamfund. Gamle dogmer, som bygger på en re lativt overskuelig, stabil og kontrollerbar verden, kommer til kort i globaliseringens hyperkomplekse verdensbillede. Mennesker, der er opvokset med realitetstestning i forhold til dualismens opsplittede opfattelser, må arbejde sig igennem dilemmaet mellem det gamle og det nye for at kunne acceptere og integrere nye tænke- og handlemåder. Artiklen søger efter tegn på det nye – og anderledes. Der er tegn på, at psykologistuderende bruger teori på en anden måde, tegn på at de store psykologiske teorier mister betydning, og tegn på, at erfarne psykologer interesserer sig for overskridende tænkning. Der er også mange tegn på, at unge har ganske andre mål, fremgangsmåder og selvforståelse end deres forældre. Viden, tro og overtro ses nu som ressourcer, der ikke mere er klart adskilte. Det spirituelle er ved at blive stuerent.

Mit projekt drejer sig om at undersøge muligheder for at inddrage spirituelle arbejdsformer i den etablerede psykologi. Det kræver, at jeg som undersøger forholder mig åben og udogmatisk og gennem deltagerobservation søger at lære den fremmede verden at kende. Gennem induktive kvalitative undersøgelsesmetoder og grounded theory tilstræber jeg at opstille hypoteser og nye alternativer. Det sker blandt andet gennem interview, egen deltagelse i clairvoyance, gennemgang af teori om ‘den åndelige verdener’ og deltagelse på kursus. Ved at være åben og opmærksom på tegnene undervejs mener jeg at kunne konstatere, at der findes andre professionelle, der har alternative indgange til det menneskelige følelsesliv, der kan bryde gængse psykologiske forforståelser, give psykologien nye ressourcer og forbedre mulighederne for at virke i interkulturelle situationer. DET ER VÆSENTLIGT AT KUNNE VÆRE TIL STEDE OG KUNNE ARBEJDE PÅ LAVERE BEVIDSTHEDSNIVEAUER PÅ EN IKKE-KOGNITIV MÅDE er min konklusion. I artiklen søger jeg at beskrive min rejse mod det ukendte med sympatiserende besøg hos mennesker, der beskæftiger sig med transcendente oplevelser og metafysiske konstruktioner. Artiklen beskriver således de første skridt i en tilegnelse af en mere rummelig forståelse af mennesker, samt udvikling af nye kompetencer og arbejdsformer, som bygger på fællesmenneskelige opfattelser, som kan benyttes ved tilpasning til globalisering og transkulturelle forståelser.

Forfatterbiografi

Jens Berthelsen, Københavns Universitet

Jens Berthelsen er ph.d. og lektor ved Institut for Psykologi, Københavns Universitet

Downloads

Publiceret

2004-07-31

Citation/Eksport

Berthelsen, J. (2004). VIDEN, TRO OG OVERTRO. Det spirituelle - globaliseringens nye udfordring til psykologien. Psyke & Logos, 25(1), 26. https://doi.org/10.7146/pl.v25i1.8806