MINDFULDHEDSTRlNING SOM MIDDEL TIL AT REDUCERE PERSONRETTETARBEJDSPLADSAGGRESSION OG -VIKTIMISERING

Forfattere

  • Jacob Hilden Winsløw Center for Social Udvikling og seniorforsker på Det Nationale Forskningscenter for Arbejdsmiljø (NFA).

DOI:

https://doi.org/10.7146/pl.v32i1.8793

Nøgleord:

Mindfulness, Meditation, Personrettet arbejdspladsaggression og -viktimisering

Resumé

Der foreligger en omfattende litteratur om virkningen af mind­fuldhedstræning på både raske og syge mennesker, og mind­fuldhedstræning tilbydes i stigende omfang til medarbejdere og ledere på danske arbejdspladser. Der er imidlertid ingen undersøgelser, som belyser virkningen af mindfuldhedstræning på arbejdsgruppen eller arbejdspladsen og dens omgivelser. I denne artikel argumenterer jeg ved hjæp af individualpsykolo­giske forskningsresultater for, at mindfuldhedstræning kan reducere omfanget af personrettet arbejdspladsaggression og -viktimisering ved at reducere negativ affekt og rumination og fremme assertiv coping hos de berørte aktører. Afslutningsvis skitserer jeg tre opmærksomhedspunkter, som jeg mener er vigtige for en fremtidig forskning i de langsigtede virkninger af mindfuldhedstræning i arbejdslivet.

Forfatterbiografi

Jacob Hilden Winsløw, Center for Social Udvikling og seniorforsker på Det Nationale Forskningscenter for Arbejdsmiljø (NFA).

Jacob Hilden Winsløw, sociolog, dr.scient.soc., er tidligere leder af Center for Social Udvikling og seniorforsker på Det Nationale Forskningscenter for Arbejdsmiljø (NFA). Artiklen er skrevet under hans ansættelse på NFA. Tak til Malene Friis Andersen, til den anonyme reviewer og til redaktionen for gode kommentarer.

Downloads

Publiceret

2011-07-31

Citation/Eksport

Hilden Winsløw, J. (2011). MINDFULDHEDSTRlNING SOM MIDDEL TIL AT REDUCERE PERSONRETTETARBEJDSPLADSAGGRESSION OG -VIKTIMISERING. Psyke & Logos, 32(1), 20. https://doi.org/10.7146/pl.v32i1.8793