LØSNINGSORIENTEREDE METODER I PSYKOTERAPI MED TORTUROVERLEVERE

Forfattere

  • Peter Berliner Rehabiliterings- og Forskningscenter for Torturoverlevere (RCT)
  • Lone Jacobsen Rehabiliterings- og Forskningscenter for Torturoverlevere (RCT)
  • Pernille Ianev Rehabiliterings- og Forskningscenter for Torturoverlevere (RCT)
  • Naima Mikkelsen Rehabiliterings- og Forskningscenter for Torturoverlevere (RCT)

DOI:

https://doi.org/10.7146/pl.v25i1.8667

Nøgleord:

Tortur, Organiseret vold, Psykoterapi

Resumé

Denne artikel beskriver torturens formål og egenskaber og ser på, hvordan denne strategi bruges af totalitære regimer til at straffe og/eller ødelægge mennesker for at undertrykke dem. Torturen forvolder ofret dybe traumer og ødelægger dennes basale tillid og evne til at fungere i livet. Tortur er meget udbredt i verden. Det er nødvendigt at behandle deres symptomer, som er symptomer på depression, posttraumatisk belastningsreaktion og personlighedsændring efter katastrofeoplevelse. Behandlingen på RCT har til formål at rehabilitere ofrene, så de kan fungere bedre i livet. Forskellige metoder bruges til dette. Terapeuten hjælper klienten med at finde løsninger og skabe nye muligheder i sit dagligliv i mulige fællesskaber med andre.

Mere specifikt beskriver denne artikel to metoder, som bruges på RCT: kognitiv og narrativ metode. Kognitiv terapi arbejder med klientens tanker, og tankemønstre i et forsøg på at ændre destruktive tanker. Narrativ terapi er en metode, som fokuserer på de positive kvaliteter, som klienten besidder og på hans/hendes ressourcer i stedet.

Den, der er blevet torteret, forbliver torteret… Ingen, der har været udsat for tortur, vil nogensinde kunne finde sig til rette i verden. Afskyeligheden ved en sådan knægtelse forsvinder aldrig. Tilliden til menneskeheden, – der brast ved det første slag i ansigtet og siden helt forsvandt under torturen, – kan aldrig genfindes.

Jean Amery

Forfatterbiografier

Peter Berliner, Rehabiliterings- og Forskningscenter for Torturoverlevere (RCT)

Peter Berliner er lektor ved Institut for Psykologi og fagudvikler i psykoterapi ved Rehabiliterings- og Forskningscenter for Torturoverlevere (RCT)

Lone Jacobsen, Rehabiliterings- og Forskningscenter for Torturoverlevere (RCT)

Lone Jacobsen er psykoterapeut og fagudvikler ved Rehabiliterings- og Forskningscenter for Torturoverlevere (RCT)

Pernille Ianev, Rehabiliterings- og Forskningscenter for Torturoverlevere (RCT)

Pernille Ianev er cand. psych. og Master of Psychology, Lesley University, USA, psykolog ved Rehabiliterings- og Forskningscenter for Torturoverlevere (RCT)

Naima Mikkelsen, Rehabiliterings- og Forskningscenter for Torturoverlevere (RCT)

Naima Mikkelsen er specialestuderende i psykologi og internationale udviklingsstudier ved RUC og forskningsassistent ved Rehabiliterings- og Forskningscenter for Torturoverlevere (RCT)

Downloads

Publiceret

2004-07-31

Citation/Eksport

Berliner, P., Jacobsen, L., Ianev, P., & Mikkelsen, N. (2004). LØSNINGSORIENTEREDE METODER I PSYKOTERAPI MED TORTUROVERLEVERE. Psyke & Logos, 25(1), 34. https://doi.org/10.7146/pl.v25i1.8667