ORGANISERET VOLD MOD FANGER I FÆNGSLER I HONDURAS – En analyse af vidnesbyrd

Forfattere

  • Peter Berliner Københavns Universitet
  • Ana-Maria Torres Ana-Maria Torres, Ph.D., er forsker ved videnscentret ved Rehabilitation and Research Centre for Torture Victims, Copenhagen (RCT)

DOI:

https://doi.org/10.7146/pl.v25i1.8664

Nøgleord:

Tortur, Organiseret vold, Honduras

Resumé

Artiklen analyserer to vidnesbyrd fra en massakre i et fængsel i Honduras. Der anlægges dels en narratologisk, dels en diskursanalytisk metode på disse vidnesbyrd. Igennem analysen vises det, hvorledes vidnesbyrdene positionerer overleveren som én, der ikke er død, men som heller ikke er levende, og som ikke kan få handlekraft socialt og praktisk uden støtte fra en anden diskurs, der placerer vedkommende i et socialt fællesskab på en meningsfuld måde. Endvidere vises det, hvorledes ofret konstrueres ved at udsætte vedkommende for kaotisk vold, hvor der kun er mulighed for valg, der fører til mere død og lemlæstelse, idet ofret tilskrives farlighed. Der kan ikke henvises til nogen retfærdighed, idet bødlerne har defineret denne ved ofrets tilskrevne farlighed. Ofret kan kun reddes ved at blive synligt for andre. Denne positionering fører således til afmagt – og en mulig intervention må bestå i socialt at tilbyde en ændring af denne positionering.

Forfatterbiografier

Peter Berliner, Københavns Universitet

Peter Berliner er fagudvikler i psykoterapi ved RCT (Rehabiliterings- og forskningscentret for Torturofre), lektor ved Institut for Psykologi, Københavns Universitet og leder af The University of Copenhagen Centre for Multi-Ethnic Traumatic Stress Research and Practice

Ana-Maria Torres, Ana-Maria Torres, Ph.D., er forsker ved videnscentret ved Rehabilitation and Research Centre for Torture Victims, Copenhagen (RCT)

Ana-Maria Torres, Ph.D., er forsker ved videnscentret ved Rehabilitation and Research Centre for Torture Victims, Copenhagen (RCT)

Downloads

Publiceret

2004-07-31

Citation/Eksport

Berliner, P., & Torres, A.-M. (2004). ORGANISERET VOLD MOD FANGER I FÆNGSLER I HONDURAS – En analyse af vidnesbyrd. Psyke & Logos, 25(1), 18. https://doi.org/10.7146/pl.v25i1.8664