ATTACHMENTBEGREBET, DETS HISTORIK OG AKTUALITET

Forfattere

  • Anne Rechenbach Bispebjerg Hospitals Børne- og ungdomspsykiatriske afdeling

DOI:

https://doi.org/10.7146/pl.v24i2.8639

Nøgleord:

Tilknytning og tilknytningsforstyrrelse, Attachmentbegrebet, Attachmentteori

Resumé

Tilknytningsteorien betragtes i dag som en af de mest empirisk velfunderede teorier såvel inden for det psykologiske som det psykiatriske fagområde. Dette skyldes dels den megen forskning, der er gjort inden for de seneste år, men også at særlige undersøgelsesmetoder er udviklet gennem de sidste 30 år (SSP, AAI). Endvidere det faktum at megen nutidig neuroaffektiv og neurobiologisk forskning støtter de tilknytningsteoretiske betragtninger.

Tilknytningsteorien gør op med den klassiske psykoanalyse og understreger den tidlige tilknytnings betydning for barnets emotionelle og sociale udvikling. Det kvalitative mor-barn forhold spiller således en afgørende rolle for barnets selvopfattelse og hele personlighedsudvikling.

Teoriens historiske udvikling gennemgås og metoderne Strange Situation Procedure (SSP) samt Adult Attachment Interview (AAI) beskrives, ligesom der gøres rede for begrebet arbejdsmodel og en række tilknytningsmønstre.

Forfatterbiografi

Anne Rechenbach, Bispebjerg Hospitals Børne- og ungdomspsykiatriske afdeling

Anne Rechenbach er klinisk psykolog. Mangeårig ansættelse på Bispebjerg Hospitals Børne- og ungdomspsykiatriske afdeling. Specialist i psykoterapi ved Dansk Psykolog Forening og ved Psykiatrisk Selskab. Uddannet i Adult Attachment Interview (AAI). Projektleder af forskning vedr. tilknytningsmønstre

Downloads

Publiceret

2003-12-31

Citation/Eksport

Rechenbach, A. (2003). ATTACHMENTBEGREBET, DETS HISTORIK OG AKTUALITET. Psyke & Logos, 24(2), 19. https://doi.org/10.7146/pl.v24i2.8639