JAGTEN EFTER PUNKT NUL, HVORFRA VERDEN KAN BESKRIVES. Om god og dårlig psykologisk videnskab

Forfattere

  • Peter la Cour Center for forskning i Eksistens og Samfund, Københavns Universitet

DOI:

https://doi.org/10.7146/pl.v29i1.8436

Nøgleord:

Psykologiens videnskabelighed, Utolkede data, Værdibærende tolkninger

Resumé

Artiklens udgangspunkt er den klassiske skelnen mellem videnskabelige data og videnskabelig tolkning. Der fremlægges og diskuteres tre psykologisk-videnskabelige forsøg på besvarelse af forholdet mellem de utolkede data og de værdibærende tolkninger:

1. Forsøget på at definere og operere med en videnskab, der alene består af objektive forhold. Dette forsøg findes ofte at resultere i en reduktionistisk, ufuldstændig forståelse af psykologiske forhold eller i beskrivelse af en kunstig, eksperimentelt fremstillet virkelighed.

2. Forsøget på at fremstille neutrale, værdifri beskrivelser som videnskabelige grunddata. Dette forsøg findes ofte at gå hånd i hånd med blindhed overfor eget ståsted, egen relativisme og eget værdigrundlag.

3. Forsøget på at videnskabeliggøre selve det meningsbærende element, bevidstheden. Dette forsøg findes ofte at indeholde den erkendelsesmæssige udfordring, at de vigtigste og mest bærende elementer i det levede psykiske liv måske er helt uden for videnskabelig erkendelse. Det konkluderes, at god psykologisk videnskab ikke er kendetegnet ved et bestemt ståsted, men ved den bevidste omgang med eget ståsted og værdigrundlag. Ideelt må refleksioner over forholdet mellem data og tolkning altid være en del af den gode videnskabelighed.

Forfatterbiografi

Peter la Cour, Center for forskning i Eksistens og Samfund, Københavns Universitet

Peter la Cour er sundhedspsykolog og ansat som post doc ved Center for forskning i Eksistens og Samfund, Københavns Universitet

Downloads

Publiceret

2008-07-31

Citation/Eksport

la Cour, P. (2008). JAGTEN EFTER PUNKT NUL, HVORFRA VERDEN KAN BESKRIVES. Om god og dårlig psykologisk videnskab. Psyke & Logos, 29(1), 23. https://doi.org/10.7146/pl.v29i1.8436