SPØRGSMÅLET OM »HVOR?« – om stedsansen og dens tilstand i senmoderniteten

Forfattere

  • Mogens Hansen Danmarks Pædagogiske Universitet

DOI:

https://doi.org/10.7146/pl.v27i1.8302

Nøgleord:

Stedsansen

Resumé

Mennesket er situeret i en materiel verden, som det forholder sig til, længe før den semantiske og refleksive formåen kommer til. Gennem vores aktivt kropslige beskæftigelse med den foreliggende materielle verden installeres hos den enkelte en subjektiv udgave om verden på grundlag af bevægelser og sansninger. Det giver en krops-psykisk for tælling om de tidlige betydninger og begribelser. Gennem bevægelser, handlinger og sansninger op retter vi et værensforhold mellem os og vores verden. Det ind skrives som en række grundspørgsmål, der leder organismen: spørgsmålene om »HVEM?«, »HVOR?«, »HVAD?« og »HVORDAN?«1. Det er komplekse sager om personer, steder, ting og funktioner, der skal opnås brugbare svar på. Til sammen konstituerer svar ene vores væren-i-verden.

I artiklen rettes fokus mod »HVOR?«. Her i senmoderniteten har vi i samfundet et natur ligt eksperiment. En stor del af senmoder ni tetens børn har ikke et liv, der udfordrer dem kropsligt, bevægelsesmæssigt og sansemæssigt, så de har svært ved at opnå en genuin sted sans. Undersøgelser af børn sidst i 1990’rne viser en øget gruppe af pas sive børn med stor overvægt, overdrevet indtag af sukker og tendens til diabetes B fra 10-års-al de ren. Hvad betyder det for udvikling af stedsansen? Fører det med Frederic Jamesons udtryk til en TO PISK REGRESSION. Artiklen er en indkredsning af feltet og peger på en generobring af stedsansen.

Forfatterbiografi

Mogens Hansen, Danmarks Pædagogiske Universitet

Mogens Hansen er cand.pæd.psyck., adj. professor ved Danmarks Pædagogiske Universitet

Downloads

Publiceret

2006-07-31

Citation/Eksport

Hansen, M. (2006). SPØRGSMÅLET OM »HVOR?« – om stedsansen og dens tilstand i senmoderniteten. Psyke & Logos, 27(1), 15. https://doi.org/10.7146/pl.v27i1.8302

Nummer

Sektion

Under Stregen