STOR HUMOR – Livsanskuelse. Modent personlighedstræk. Social kognition

Forfattere

  • Hans Vejleskov Institut for Uddannelse og Pædagogik (DPU)

DOI:

https://doi.org/10.7146/pl.v26i2.8233

Nøgleord:

Udviklinger i voksenlivet, Humor

Resumé

Efter en kort omtale af hovedsynspunkter vedrørende begrebet humor i filosofien og i nyere psykologi redegøres for Kierkegaards og Høffdings synspunkter, der – i modsætning til gængs humorpsykologi – koncentrerer sig om humor som ikke blot et personlighedstræk, men som en livsholdning. Herefter drejer artiklen sig om, hvorvidt dette kan inspirere til en mere nuanceret opfattelse af humor hos »almindelige« børn, unge og voksne (i modsætning til Kierkegaards undtagelser og avancerede filosoffer som Høffding), en opfattelse, der knytter visse former for humor til veludviklet social kognition og personlig modenhed. Tre forskellige opstillinger af træk, som menes at karakterisere den modne personlighed, kommenteres, og humorens særlige rolle i den forbindelse drøftes. Derefter omtales nogle nyere arbejder, der taler henholdsvis mod og for at anse humor for et modent træk, samt forskellige test vedrørende »humoristisk sans«. Endvidere opregnes en række forskellige modsætningspar, som – når man begriber dem – kunne indicere en mere avanceret social kognition. Endelig kommenteres betydningen af oplevet usikkerhed og af indsigt i, at mennesker af og til »bærer sig tosset ad«. Afsnit 7 resumerer og diskuterer spørgsmålet om humor i relation til social kognition og personlig modenhed.

Forfatterbiografi

Hans Vejleskov, Institut for Uddannelse og Pædagogik (DPU)

Hans Vejleskov er mag. art. i psykologi og forhenværende professor i udviklingspsykologi ved Institut for Uddannelse og Pædagogik (DPU)

Downloads

Publiceret

2005-12-31

Citation/Eksport

Vejleskov, H. (2005). STOR HUMOR – Livsanskuelse. Modent personlighedstræk. Social kognition. Psyke & Logos, 26(2), 27. https://doi.org/10.7146/pl.v26i2.8233