KRIMINELLE INDVANDRERDRENGE, PSYKOLOGISK SET. En gennemgang af psykologiske undersøgelser af 14 drenge i 13-16-års-alderen og af socialforvaltningens håndtering af sagerne

Forfattere

  • Talli Ungar Felding Psykologisk Center i København

DOI:

https://doi.org/10.7146/pl.v26i1.8217

Nøgleord:

Afhængighedstilstande, Kriminalitet, Indvandrer

Resumé

Den offentlige debat i Danmark om indvandrerdrenges kriminalitet giver det indtryk, at sociologiske faktorer som arbejdsløshed, fattigdom og racisme er dens årsagen. En studie af psykologiske og psykosociale faktorer, der fremgår af psykologiske undersøgelser af 14 kriminelle indvandrerdrenge i 13-16-års-alderen, viste, at disse drenge levede med psykosociale risikofaktorer som omsorgssvigt, fysisk afstraffelse, samt misbrug af stoffer eller alkohol og psykopatologi blandt forældrene. Drengene udviste symptomer og forsvarsmekanismer, der iflg. Otto Kernberg tyder på borderline eller psykotisk personlighedsstruktur. Eksistensen af en høj hyppighed af sådanne opvækstvilkår og psykopatologiske træk hos kriminelle unge, uafhængigt af etnicitet, ses bekræftet i retspsykiatriske studier. Der argumenteres for at sådanne psykosociale risikofaktorer og personlighedstræk er mere nærliggende årsager til kriminalitet blandt indvandrerdrenge end de nævnte sociologiske faktorer.

Studiets næste fase var en undersøgelse af danske sociale myndigheders opmærksomhed på og intervention i problemerne hos de 14 indvandrerfamilier. Det viste sig, at især tegn på alvorlig psykopatologi hos drengene såvel som deres forældre blev overset at myndighederne. Det lader således til, at myndighederne ofte betragter kriminalitet hos indvandrerdrenge som »drengestreger« og undervurderer sværhedsgraden af deres psyko patologi. Myndighederne fokuserer altså for meget på kulturelle faktorer og for lidt på psykosociale faktorer. Når man ikke bemærker psykosociale risikofaktorer i familierne, tilbyder man ikke relevante hjælpeforanstaltninger som psykologbehandling og anbringelse uden for hjemmet til drengene. Dette implicerer, at socialforvaltningen bør udvikle bedre metoder til at identificere psykopatologi og psykosociale risikofaktorer i indvandrerfamilier, og at man i højere grad end i dag bør bruge psykologer og psykiatere i udrednings- og behandlingsarbejdet. Tendensen til at overse kummerlige forhold i indvandrerfamilier kunne ses som diskrimination af indvandrerbørn i forhold til etnisk danske børn i samme situation, hvilket er i modstrid med danske love om lige rettigheder for alle borgere.

Forfatterbiografi

Talli Ungar Felding, Psykologisk Center i København

Talli Ungar Felding er autoriseret psykolog, cand.psych., godkendt af Dansk Psykologforening som specialist og supervisor i psykoterapi, ansat ved Psykologisk Center i København.

Downloads

Publiceret

2005-07-31

Citation/Eksport

Felding, T. U. (2005). KRIMINELLE INDVANDRERDRENGE, PSYKOLOGISK SET. En gennemgang af psykologiske undersøgelser af 14 drenge i 13-16-års-alderen og af socialforvaltningens håndtering af sagerne. Psyke & Logos, 26(1), 37. https://doi.org/10.7146/pl.v26i1.8217