»AT MOTIONERE OG ARBEJDE – DET ER DET, DER BETYDER NOGET I MIT LIV!« Om idræt og afhængighed

Forfattere

  • Reinhard Stelter Københavns Universitet, Institut for Idræt, Afdeling for Humaniora og Samfundsvidenskab

DOI:

https://doi.org/10.7146/pl.v26i1.8213

Nøgleord:

Afhængighedstilstande, Idræt

Resumé

Artiklen bygger på en analyse af en case om Henning, en 54-årig motionist, som bruger al sin fritid i et fitnesscenter. Henning begyndte at træne efter en skilsmisse, som hans tidligere kone tog initiativet til, og som ligger seks år forud for interviewtidspunktet. Caseanalysen orienteres mod at fremlægge plottet i Hennings fortælling – et plot, som er nøglen til en forståelse af motionens betydning i Hennings livssituation. Samtidigt sættes kropslige oplevelser og andre motions- og idrætsrelaterede elementer i forbindelse med denne centrale begivenhed, som tilsyneladende har en meget kraftig indvirkning på Hennings liv, og som anses for at være det primære incitament til hans idrætsafhængighed. I artiklens anden del inddrages diagnosekriterier – inspireret af DSM-IV – som basis for en evaluering af Hennings motionsadfærd. Spørgsmålet er, i hvilken grad Hennings involvering kan betegnes som egentlig afhængighed. Resultatet af analysen er overvejende positivt og bekræfter dermed Hennings idrætsafhængighed, men skal modereres af anden fremlagt definition. I artiklens sidste del fortolkes casen på basis af »reversal theory«, udviklet af Apter (1982) og tilpasset idræt og motion af Kerr (1997).

Forfatterbiografi

Reinhard Stelter, Københavns Universitet, Institut for Idræt, Afdeling for Humaniora og Samfundsvidenskab

Professor i idræts- og coachingpsykologi på Institut for Idræt og Ernæring, Københavns Universitet. Leder af sektionen "Krop, læring og identitet" og af Coaching Psychology Unit på Institut for Idræt og Ernæring(NEXS).
Underviser samtidigt på Copenhagen Business School - Master of Public Governance og Copenhagen Coaching Centers to-årige coachinguddannelse.
Ph.d. i psykologi fra Københavns Universitet fra 1994

Downloads

Publiceret

2005-07-31

Citation/Eksport

Stelter, R. (2005). »AT MOTIONERE OG ARBEJDE – DET ER DET, DER BETYDER NOGET I MIT LIV!« Om idræt og afhængighed. Psyke & Logos, 26(1), 20. https://doi.org/10.7146/pl.v26i1.8213