BÆREDYGTIGE UTOPISKE LEVEFÆLLESSKABER

Forfattere

  • Jesper Holm Roskilde Universitet
  • Kasper Andreas Kristensen Roskilde Universitet

DOI:

https://doi.org/10.7146/pl.v35i1.17514

Nøgleord:

Utopi, Levefællesskaber

Resumé

Fra et sociologisk og humanistisk forskningsperspektiv analyserer vi eksempler på bæredygtige levefællesskaber, der er udviklet som realutopiske nicher. Over for diagnostik af samtidens dystopiske systemkriser, med særligt fokus på opløsning af sociale fællesskaber og udgrænsning af udsatte, analyserer vi systemiske alternativer i form af institutionaliserede småsamfund, der fungerer som inkluderende levesteder med en bæredygtighedsprofil. Med afsæt i udfoldelse af 50 års skiftende politikker over for mennesker med funktionsnedsættelser, aktuelt inklusionseksperimentet, ser vi på et bæredygtigt småsamfund, nemlig det institutionelle levefællesskab Marjatta, der har koloniseret et minisamfund i Præstø. Analyserne orienterer sig mod skabelse af harmoniske livssammenhænge og udviklingsorienterede tilgange, der er tilpasset læring, fællesskab og trivsel ud fra et humanistisk og systemisk værdigrundlag. Vores resultater er hentet fra et forsknings- og udviklingsprojekt om sundhedsfremmende praksis i 3 specialinstitutioner for mennesker med funktionsnedsættelser.3 Vi perspektiverer ved kort at inddrage andre bæredygtige eksempler på levefællesskaber og økosamfund.

Forfatterbiografier

Jesper Holm, Roskilde Universitet

Jesper Holm er cand.techn.soc. og lektor på Roskilde Universitet, forsker i sundhedsfremme, miljøinnovationer og bæredygtig omstilling.

Kasper Andreas Kristensen, Roskilde Universitet

Kasper Andreas Kristensen er cand.psych. og ph.d. fra KU og adjunkt på Roskilde Universitet, forsker i sundhedsfremme, marginalisering, kritisk psykologi, subjektivitet og livsførelse.

Downloads

Publiceret

2014-06-01

Citation/Eksport

Holm, J., & Kristensen, K. A. (2014). BÆREDYGTIGE UTOPISKE LEVEFÆLLESSKABER. Psyke & Logos, 35(1), 23. https://doi.org/10.7146/pl.v35i1.17514