Kærlighedens ofre

- om udforskningen af hustruvold

Forfattere

  • Lone Karpatschof

DOI:

https://doi.org/10.7146/pl.v6i1.134447

Resumé

Denne artikel handler om et bestemt stykke kvindeforskning, nemlig udforskningen af det særlige kvindeproblem, som hedder hustruvold. Artiklen indledes med en oversigt over hustruvoldens samfundsmæssige status - gennem historien og i dag.
Dernæst beskrives hustruvoldsforskningens historiske oprindelse i kvindebevægelsen og de dominerende retninger indenfordetteforskningsområde, nemlig den ekstremt feministiske og den familiesociologiske. Herefter gennemgås min egen empririske undersøgelse, foretaget i Dannerboligerne i 1982, idet såvel undersøgelsens metode som dens hovedresultater skitseres. I det følgende afsnit foretages en kritisk gennemgang af de forklaringsforsøg vedrørende hustruvold, der forekommer i litteraturen,
såvel teorierne om hvorfor manden slår, som om hvorfor kvinden bliver.
På grundlag af dels denne litteratur, dels min egen undersøgelse og dels min generelle psykologiske referensramme, virksomhedsteorien, fremsætter jeg derpå en mere sammenhængende analyse af fænomenet hustruvold. Ud fra den anvendte analyse og ud fra den anvendte personlighedsmodel beskrives derpå personlighedsudviklingen under Danneropholdet ligesom et videregående familieterapeutisk program skitseres for de kvinder, der ikke hjælpes gennem Danneropholdet alene.
Artiklen afsluttes med et forsøg på at placere hustruvoldsforskningen som et karakteristisk eksempel på kvindeforskning.
Artiklen er delvis baseret på en række tidligere publikationer (Karpatschof 1983a, 1983b, 1984a og 1984b).

Downloads

Publiceret

2023-02-28

Citation/Eksport

Karpatschof, L. (2023). Kærlighedens ofre: - om udforskningen af hustruvold. Psyke & Logos, 6(1). https://doi.org/10.7146/pl.v6i1.134447