SENSE OF COHERENCE

– sundhedsfremmende eller sygdomsforebyggende?

Forfattere

  • Karen Albertsen

DOI:

https://doi.org/10.7146/pl.v20i1.133580

Resumé

Sundhed og sygdom beskrives ofte som hver sin pol i et kontinuum, hvor fravær af sygdom udgør et midtpunkt. Sundhedsfremme sigter mod at styrke en bevægelse i retning af den sunde pol og sygdomsforebyggelse sigter mod at forhindre en bevægelse mod den syge pol. I artiklen stilles der spørgsmålstegn ved, om denne opfattelse er adækvat. Specielt fremdrages problemer som den bipolære opfattelse afstedkommer for den empiriske forskning: Sammenblanding af positivt og negativt formulerede items og som følge deraf manglende klarhed i begrebernes dimensionalitet. Problemerne illustreres med udgangspunkt i Antonovskys begreb om Sense of Coherence. Det foreslås, at den bipolære opfattelse erstattes af en multivariat: sundhedstilstanden af sundhedstilstandene.

Forfatterbiografi

Karen Albertsen

Karen Albertsen, Cand. Psych., ansat som forsker i Arbejdspsykologisk/sociologisk afdeling på Arbejdsmiljøinstituttet. Artiklen er udarbejdet under ansættelse på forskningsprojektet: »Psykosociale forholds betydning for sygdoms- og sundhedsadfærd«, finansieret af Forskningsrådenes pulje til tværvidenskabelig sundhedsforskning.

Downloads

Publiceret

2022-08-04

Citation/Eksport

Albertsen, K. (2022). SENSE OF COHERENCE: – sundhedsfremmende eller sygdomsforebyggende?. Psyke & Logos, 20(1). https://doi.org/10.7146/pl.v20i1.133580