MELLEM SUNDHED OG SYGDOM: REFLEKSIONER OVER SOMATISERING

Forfattere

  • Gretty M. Mirdal

DOI:

https://doi.org/10.7146/pl.v20i1.133576

Resumé

Somatiseringsbegrebet konfronterer os med to af psykologiens vanskeligste problemer: sjæl-legeme problematikken og kausalitetsspørgssmålet, idet brugen af ordet somatisering per definition indebærer psykofysisk dualisme og psykisk kausalitet. I artiklen diskuteres disse antagelsers betydning for diagnose og behandling, og der fokuseres på to meget forskellige anvendelser af begrebet. Somatisering kan bruges enten i betydning »medicinsk uforklarlige sygdomme«, hvor fravær af objektiv fysisk ætiologi spiller den væsentligste rolle i diagnosen, eller som betegnelsen for en psykosomatisk desorganisationsproces, med eller uden fysiske årsager. Det er i den sidstnævnte betydning, at brugen af begrebet somatisering forekommer forsvarligt og klinisk meningsfuldt.

Forfatterbiografi

Gretty M. Mirdal

Gretty M. Mirdal er mag.art., dr.phil. og docent ved Københavns Universitet. Hun er specialist i psykoterapi og sundhedspsykologi.

Downloads

Publiceret

2022-08-04

Citation/Eksport

Mirdal, G. M. (2022). MELLEM SUNDHED OG SYGDOM: REFLEKSIONER OVER SOMATISERING. Psyke & Logos, 20(1). https://doi.org/10.7146/pl.v20i1.133576