DEN MUSIKALSKE PSYKOLOG?

Professionslæring i musik og psykologi

Forfattere

  • Klaus Nørgaard Nielsen

DOI:

https://doi.org/10.7146/pl.v19i2.133508

Resumé

Artiklen tager udgangspunkt i den skarpe opdeling, der kendetegner en række professionsuddannelser bl.a. psykologi, hvor de studerende først gennemgår en længerevarende teoretisk uddannelse, for så senere at anvende det lærte i praksis. Denne organisering af professionsoplæringen kaldes i denne sammenhæng for den sekventielle model. Forudsætninger og problemer med denne sekventielle model for professionsoplæring gennemgås. Med udgangspunkt i en undersøgelse fra det Jydske Musikkonservatorium af klaverstuderendes læreprocesser, argumenteres der for det hensigtsmæssige i en sideløbende organisering af professionslæringen, hvor professionsudøvelse og professionsoplæring foregår sideløbende. I den forbindelse påpeges en række medlæringsfaktorer. Eksempler fra konservatoriet viser, at når de studerende deltager i professionsudøvelsen samtidig med, at de er under uddannelse, forbereder de sig grundigere, lærer ved at betragte hvordan de erfarne griber faget an, samt at fejl og inspiration fungerer som væsentlige læringsressourcer. Endvidere påpeges det, at de studerende lærer ved selv at undervise. Forskellige muligheder for at psykologiuddannelsen kan drage nytte af indsigterne fra musikkonservatoriet fremhæves og, afslutningsvis overvejes forskellige forbehold i forbindelse med sammenligningerne mellem musik og psykologi.

Forfatterbiografi

Klaus Nørgaard Nielsen

Klaus Nørgaard Nielsen er forskningsadjunkt ved Århus Universitet og pr. 1. december 1998 ansat som adjunkt i pædagogisk psykologi på Aalborg Universitet. Klaus Nørgaard Nielsen er i 1991 uddannet cand psych. fra Århus Universitet og har arbejdet et par år som klinisk psykolog på Taleinstituttet i Aalborg og har endvidere fra 1994 til 1998 skrevet Ph.d afhandling om mesterlære og musikalske læreprocesser.

Downloads

Publiceret

2022-08-04

Citation/Eksport

Nørgaard Nielsen, K. (2022). DEN MUSIKALSKE PSYKOLOG? Professionslæring i musik og psykologi. Psyke & Logos, 19(2). https://doi.org/10.7146/pl.v19i2.133508

Nummer

Sektion

Artikler