BØRN OG BILLEDMEDIER

- med særlig vægt på de levende billeder

Forfattere

  • Birgitte Tufte

DOI:

https://doi.org/10.7146/pl.v18i1.133241

Resumé

Med udgangspunkt i en konkret oplevelse af et lille barns identifikation i forhold til en tv-situation tegnes der et billede af tendenserne i udviklingen indenfor medieforskningen, især med henblik på børn og levende billeder. I de senere år er det især modtagersiden, forskerne har interesseret sig for med fokus på den betydningsdannelse, der sker i samspil mellem modtager, »medietekst« og den kontekst, hvori mediebrugen finder sted. Med udgangspunkt i egen forskning tegnes der et billede af 14-15 åriges ambivalente forhold til fjernsynets indhold og ikke mindst på, at der er kønsspecifikke forskelle. Dette gælder både, når børnene er mediemodtagere og medieproducenter. Efter en ekskurs om tv-reklamen, et nyt fænomen i dansk sammenhæng, konkluderes der, at medierne fungerer som en »parallel skole«, hvor børn og unge henter en anden og mere irrationel form for viden end den etablerede skoles. M.a.o. er medierne en ny dannelses/aktor, som kun i ringe omfang er integreret i skolen. Der gives nogle grunde til, hvorfor det er tilfældet, og artiklen konkluderer, at i et demokratisk samfund må det være indlysende at opdrage børnene til individer, der er i stand til - på et kvalificeret grundlag - at vælge og vælge fra i al almindelighed, og i forhold til medierne.

Forfatterbiografi

Birgitte Tufte

Birgitte Tufte er mag.art. i litteraturvidenskab fra Københavns Universitet. Lektor i mediepædagogik ved Danmarks Lærerhøjskole. Forsvarede i 1995 sin doktordisputats »Skole og medier - byggesæt til de levende billeders pædagogik« (Akademisk Forlag) ved Danmarks Lærerhøjskole.

Downloads

Publiceret

2022-08-04

Citation/Eksport

Tufte, B. (2022). BØRN OG BILLEDMEDIER: - med særlig vægt på de levende billeder. Psyke & Logos, 18(1). https://doi.org/10.7146/pl.v18i1.133241