FORESTILLINGSBILLEDET SOM FORBINDELSESLED MELLEM KROP OG PSYKE

Forfattere

  • Bobby Zachariae

DOI:

https://doi.org/10.7146/pl.v18i1.133230

Resumé

Historisk har mentale forestillingsbilleder indtaget en central plads i forståelsen af det »psykiskes« betydning for kropslige sygdommes opståen, og mentale forestillinger har til alle tider været et vigtigt element i behandling af såvel somatiske som »sjælelige« lidelser. Med biomedicinens etablering som sundhedsvidenskab par excellence ekskommunikeredes det psykosociale fra det sundhedsvidenskabelige felt, og først indenfor de sidste årtier har forestillingernes mulige indflydelse på biologiske processer af betydning for sygdom og sundhed opnået delvis videnskabelig legitimitet. Selvom det naturvidenskabelige, biomedicinske paradigme fortsat opretholdes af betydelige stabiliserende kræfter, forekommer der stadig flere dokumenterbare fænomener, der må betragtes som principielt »uforklarlige« indenfor de biologiske, psykologiske eller sociale videnskaber hver for sig. Observationer af effekter af forestillingsevnen på fysiologiske processer udfordrer de dominerende videnskabelige modeller og peger på nødvendigheden af tværvidenskabelig udforskning af mennesket som en bio-psyko-social helhed.

Forfatterbiografi

Bobby Zachariae

Bobby Zachariae er cand. psych, dr. med. og er ansat som lektor ved Psykologisk Institut, Aarhus Universitet. Har bl.a. skrevet bøgerne » Visualisering og Helbredelse - Teori, forskning og øvelser« (Munksgaard, 1992) og afhandlingen »Mind and Immunity: Psychological modulation of immunological and inflammatory parameters « (Munksgaard, 1996), samt en række artikler om psykoneuroimmunologi og psykologiske aspekter ved smerte.

Downloads

Publiceret

2022-08-04

Citation/Eksport

Zachariae, B. (2022). FORESTILLINGSBILLEDET SOM FORBINDELSESLED MELLEM KROP OG PSYKE. Psyke & Logos, 18(1). https://doi.org/10.7146/pl.v18i1.133230