Embedsmandsdyder og politikerbetjening blandt regionale topembedsmænd - Steffensen, Filip Strunge; Rafn, Andreas Holt (Politica, 2025)
I de seneste år har offentligheden diskuteret, hvad embedsmændenes rolle er i et moderne demokrati. Hvor meget kan de hjælpe deres politikere med, og hvor stædigt skal de insistere på deres faglighed, når de politiske ønsker går på kant med den? Mens en række artikler har undersøgt dette i centraladministrationen, er der forbavsende lidt empirisk materiale om embedsmandsrollen i de danske regioner. Det er overraskende, fordi der er grund til at tro, at regionernes lavpolitiske natur har betydning for embedsmandsrollen, som vi her undersøger med udgangspunkt i 33 interviews med politikere og topembedsmænd. Analysen viser, at topembedsmandsrollen adskiller sig fra den, som tidligere undersøgelser har fundet i centraladministrationen. Vi finder, at lav efterspørgsel på politisk-taktisk rådgivning betyder, at embedsmændene sjældent oplever gråzoner mellem embedsmandsdyder og lydhørhed, eller at deres faglighed presses af politikerne.