Cyberdomænet i Ukrainekrigen: et udvidet kamprum med proxyaktører, eskalationsstiger og fjendemærkater - Jakobsson, André Ken; Nielsen, Liv (Politica, 2023)
Ruslands invasion af Ukraine indvarsler en ny æra af konflikt mellem teknologisk avancerede stater, hvor det fysiske domænes konventionelle krig smelter sammen med krigsførelse i cyberdomænet. Ukrainekrigens unikke karakter er kendetegnet ved et udvidet kamprum, hvor den militære logik trænger ind i den civile sfære og skaber nye konfliktrelationer på tværs af offentlige og private skillelinjer. På denne baggrund udforsker artiklen, hvordan Ukrainekrigens udvikling informerer tre af cyberdomænets kernespørgsmål. Første spørgsmål handler om relationen mellem staten og ikkestatslige aktører med et fokus på brugen af cyberproxyer i krigen under inddragelse af Ukraines it-hær. Andet spørgsmål handler om afskrækkelse og eskalering af konflikten gennem cyberdomænets eskalationsstiger og -tærskler, der angår strategisk signalering og udvides med eskalationsgitteret. Tredje spørgsmål omhandler attribuering, der er en politisk højspændt affære, hvor aktøren bag cyberoperationer påsættes et fjendemærkat. Artiklen konkluderer på, hvordan de hidtidige erfaringer fra krigen kan informere brugen af cyberdomænet i fremtidens konflikter.