Politisk teori som kritisk praksis: om rationel rekonstruktion og Frankfurterskolen - Hvid, Rasmus Møller (Politica, 2026)
Artiklen introducerer Frankfurterskolens rekonstruktive tilgang til politisk teori som udgangspunkt for dens kritiske engagement med samfundets institutioner og sociale praksisser. Der lægges særlig vægt på Jürgen Habermas’ rationelle rekonstruktion som både en empirisk-fortolkende og normativ tilgang til studiet af politik. Rationel rekonstruktion tager udgangspunkt i de normative idealer, som strukturerer social praksis og institutioner, og sigter mod at underkaste dem et kritisk blik. Efter at have skitseret metodens hovedtræk, særligt dens blik for sprogets kapacitet til handlingskoordinering, gennemgås Habermas’ rekonstruktion af det konstitutionelle demokrati og de empiriske og normative pointer, der følger heraf. Artiklen illustrerer tilgangens anvendelighed ved at tage favntag med identitetspolitik som udfordring for demokratiske samfund og introducerer indvendinger fra nyere kritisk teori.