Det danske sundhedsvæsen: universalisme for alle? - Jensen, Carsten; Mortensen, Peter Bjerre (Politica, 2025)
Artiklen undersøger universalismen i det danske sundhedsvæsen, som er fastlagt i sundhedslovens krav om ”let og lige adgang”. Med afsæt i velfærdsstatslitteraturen udvikler forfatterne en firedimensionel ramme for at analysere universalisme i sundhedsvæsenet: finansiering, adgang, forbrug og resultater. Gennem en empirisk vurdering af udviklingen i hver dimension siden år 2000 viser artiklen, at mens finansiering og formel adgang i høj grad forbliver universelle, består der betydelige og stigende sociale og geografiske uligheder i faktisk brug og sundhedsresultater. Disse uligheder hænger sammen med politiske prioriteringer, systemiske begrænsninger og indbyggede spændinger mellem konkurrerende målsætninger som kvalitet, valgfrihed og effektivitet. Artiklen argumenterer for, at større lighed i sundhed kræver prioritering og målrettet omfordeling – hvilket politisk er vanskeligt, fordi det kan møde modstand fra ressourcestærke grupper. Sundhedsreformen fra 2024 diskuteres som et delvist svar på disse strukturelle udfordringer.