Betydningen af uafhængighed af regeringen for rigsrevisions-beretningernes kritiske brod og deres anvendelse af Folketinget - Triantafillou, Peter; Christiansen, Flemming Juul (Politica, 2025)
Rigsrevisionens beretninger om statens brug af offentlige midler indgår i den offentlige og parlamentariske kontrol med regeringen. En væsentlig antagelse i litteraturen om nationale rigsrevisioner lyder, at deres kontrolfunktion afhænger af, at de organisatorisk er underordnet parlamentet snarere end regeringen. Der findes dog meget få empiriske studier af denne tese. Nærværende studie undersøger, hvorvidt Rigsrevisionens overflytning i 1991 fra Økonomiministeriet til Folketinget har bidraget til dels at gøre Rigsrevisionens beretninger mere kritiske, dels at øge Folketingets brug af disse til at stille kritiske spørgsmål til regeringen. Undersøgelsen tyder for det første på, at overflytningen har bidraget til at gøre Rigsrevisionens beretninger mere kritiske. Undersøgelsen tyder for det andet på, at overflytningen ikke har haft nogen klar betydning for Folketingets anvendelse af beretningerne.