Ministre og regeringers økonomiske ressourcer: Tager medlemmerne af de centrale regeringsudvalg fra resten og giver til sig selv? - Nielsen, Peter Heyn (Politica, 2025)
Centrale regeringsudvalg udgør inderkredsen i danske regeringer og dermed den absolutte top af dansk politiks magtpyramide. Desuagtet har de stort set ikke været inddraget i kvantitative statskundskabsstudier. I denne artikel fokuserer jeg på individuelle ministre og deres rolle i regeringers politikudvikling afhængig af, om de er medlemmer af sådanne udvalg eller ej. For årene 1995-2023 undersøger jeg, om bestemte ressortområders andel af de samlede offentlige udgifter øges, hvis den ansvarlige minister har været medlem af enten regeringens økonomiudvalg eller koordinationsudvalg. I analysen ses en signifikant positiv effekt for ministres medlemskab af centrale regeringsudvalg – navnlig af Økonomiudvalget. Det indikerer, at udvalgenes medlemmer har bedre forudsætninger for at skabe politiske forandringer med deres ministerpost end de øvrige ministre. Dertil har et stort antal udskiftninger på ministerposten den modsatte effekt. Resultaterne er vigtige bidrag til vores forståelse af magtkoncentrationen i det danske politiske system, af ministerrollen, og af regeringer og disses interne beslutningsgange.