Kunstig intelligens i den offentlige forvaltning: sammenhænge mellem algoritmisk regulering og automatisering af beslutninger i de danske AI ”signaturprojekter” - Laage-Thomsen, Jakob; Ratner, Helene Friis (Politica, 2025)
I perioden 2020-2022 investerede regeringen, KL og Danske Regioner i 40 ”signaturprojekter” med henblik på at skabe erfaringer med kunstig intelligens (AI) i den offentlige sektor. Artiklen anvender en udvidet typologi fra frameworket ”algoritmisk regulering” til at undersøge, hvilken form for algoritmisk regulering signaturprojekterne er udtryk for, og hvordan AI udvikles til at understøtte og automatisere beslutninger i den danske offentlige forvaltning. Analysen bidrager konceptuelt og empirisk til den eksisterende litteratur ved at (a) udvikle en udvidet typologi til at klassificere AI som regulering og automatisering af beslutninger og (b) vise sammenhængen mellem regulerings- og beslutningsstøtteformer på tværs af samtlige danske AI signaturprojekter. Det åbner op for en nuanceret diskussion af, hvordan AI fremmer forskellige former for algoritmisk regulering og beslutningsautomatisering på forskellige forvaltningsområder samt implikationerne af dette for relationen mellem stat og borger.