Vertikalt samspil mellem lokalråd, borgerforeninger og kommunen – foreningernes perspektiv - Bavnbæk, Kasper Friis; Thuesen, Annette Aagaard (Politica, 2024)
Med afsæt i et deliberativt demokratiperspektiv undersøger artiklen forskellene på lokalråd og borgerforeninger med hensyn til, hvad de interesserer sig for og deres samspil med kommunen. Data fra en spørgeskemaundersøgelse viser, at foreningerne beskæftiger sig med mange af de emner, kommunerne er ansvarlige for, og at afstanden til kommunens rådhus har betydning for, hvad de engagerer sig i. Data viser også, at lokalråd indtager en position tættere på kommunen end borgerforeninger. Generelt er der tilfredshed med samspillet med kommunen, men hvad der er afgørende for dette, er forskelligt for de to foreningstyper. Faste møder, hvor foreningerne har adgang til direkte samtale med politikere og forvaltning, og muligheden for at råde over kommunale penge er noget af det, der har størst betydning for oplevelsen af positivt samspil.