Demokratisk underskud. Mellemøsten i komparativt perspektiv - Skaaning, Svend-Erik (Politica, 2023)
Landene i Mellemøsten demonstrerer komparativt set et stort demokratisk un-derskud i forhold til niveauet i de fleste andre verdensregioner, og den verdens-omspændende Tredje Demokratiseringsbølge har i stort omfang forbigået regio-nen. En global analyse af demokratiniveauet i perioden 2000 til 2004 viser, at en model baseret på strukturelle forklaringsfaktorer samlet indfanger de relative po-sitioner godt. Modernisering og naboskabsdemokrati har en positiv indvirkning på tilstedeværelsen af demokratiske praksisser, muslimsk og arabisk befolknings-flertal samt olieproduktion udviser en negativ samvariation, mens religiøs og et-nisk homogenitet ikke lader til at spille nogen generel rolle. Samlet set indfanger modellen de relative positioner godt. Resultaterne indikerer, at de fleste mellem-østlige lande er særdeles strukturelt underprivilegerede med hensyn til sandsyn-ligheden for fremvæksten af liberalt demokrati, hvilket illustrerer vanskeligheden ved internt og eksternt initierede demokratiseringsbestræbelser i regionen.