Danmarks beredskab mod påvirknings-operationer: minimalistisk tilgang til kompleks udfordring - Jensen, Mikkel Storm; Svensson, Jens (Politica, 2023)
Påvirkningsoperationer fra fjendtlige stater er en stigende trussel, som kræver et stående beredskab til at forebygge og imødekomme. Skiftende danske regeringer har siden 2018 valgt en minimalistisk tilgang i rammen af sektoransvarsprincippet til håndteringen af denne trussel: en task force bestående af embedsmænd fra en række ministerier støttet af Forsvarets Efterretningstjeneste, som skal imødekomme denne udfordring ved siden af deres primære opgaver. Denne artikel argumenterer for, at truslen fra påvirkningsoperationer er et såkaldt wicked problem – en kompleks problemstilling, der ikke kan løses af en enkelt aktør alene, og som fordrer en mere netværksbaseret tilgang med bred inddragelse fra offentlige og private organisationer og civile borgere. Artiklen undersøger den nuværende indsats og vejer den op imod de teoretiske anbefalinger i håndteringen af komplekse problemer. Til sidst drages paralleller til Sveriges tilgang, hvor der er oprettet en organisation udelukkende dedikeret til håndtering af truslen.