Politica, Bind 12 (1980) 2Om unges fremtidsplaner, ledighed og beskæftigelsesarbejdeBenedicte Madsen: Ethvert menneske gennemløber en stadig udvikling, hvorigennem Den umenneskelige arbejdsløshedI debatten omkring arbejdsløsheden er der en tendens til at umenneskeliggøre arbejdsløse. På den ene side opfattes de som blot og bar arbejdskraft, der skal placeres på arbejdsmarkedet, hvis der er brug for dem, og hvor der er brug for dem, uafhængigt af deres egne ønsker og planer. På den anden side opfattes de som stakler, der må tage, hvad der byder sig og være glade dertil. En sådan menneskeopfattelse gør de arbejdsløse til brikker, som
Side 53
Måske kan man forsvare sig mod den offentlige mening. Vanskeligere Begrebet fremtidsplanDe fleste mennesker i vores samfund har planer for fremtiden. Det Det er menneskeligt at tage beslutninger om sit eget liv Det er umenneskeligt, at beslutningerne om, hvorvidt man skal Det er menneskeligt at lægge planer for sit liv, for sin økonomi, Det er umenneskeligt, når disse planer væltes, fordi man bliver Det er menneskeligt at ønske at vide noget om sin situation i Det er umenneskeligt at blive kastet ud i en situation, hvor Ikke b-lot er det umenneskeligt at skulle leve i usikkerhed med hen Ordet "fremtidsplan" markerer subjektiviteten hos os. Dvs. den 1) Fra pjecen Arbejdsløsheden er umenneskelig, udarbejdet af Benedicte Madsen for Samarbejdet Arbejdere-Akademikere i Århus til en konference for arbejdsløshedsudvalg foråret 1975.
Side 54
uden for os selv (tingsliggørelse, magtesløshed, fremmedgørelse, Ordet "fremtidsplan" har imidlertid den svaghed, at det leder Fremtidsplanen vil ofte være, hvad man inden for psykoanalytisk tradition kalder førbevidst. Dog sådan forstået, at det ikke nødvendigvis nok at tænke over og diskutere den med andre for at få den op på det fuldt bevidste plan. Der er i lige så høj grad tale om, at man må handle, kaste sig ud i aktiviteter, og derved opdage, hvad det nærmere bestemt var, man ville - og ikke ville - med sig selv. Sådan forstået minder dét, jeg har kaldt "fremtidsplanen", mest 2) Sammenhængen mellem arbejdsløshed, magtesløshed/hjælpeløshed og psykiske reaktioner er diskuteret i Benedicte Madsens to publikationer "Brudstykker om arbejdsløshed" og "Arbejdsløshed og vrede", Psykologisk Skriftserie Aarhus, 4, (2) og (4). 3) Se for eksempel Boje Katzenelson, Om det indre og det ydre i forebyggende ungdomsarbejde, Århus: Psykologisk Institut, Aarhus Universitet, 1974. Manuskriptet er ikke generelt tilgængeligt, men findes i en kort version med titlen "Sociale tabere", i Udkast, nr. 3, 1975. 4) Ifølge R.D. Laxng og D.G. Cooper, Reason and Violence: A Decade of Sartre's Philosophy 1950-1960, London: Tavistoc Publications, 1971 (orig. 1964). Ud fra et teoretisk synspunkt havde det været nærliggende at lade "projekt" være det gennemgående begreb i nærværende artikel. Det ville imidlertid have givet anledning til begrebsforvirring, eftersom ordet også indgår i "beskæftigelsesprojekt". Begrebet "fremtidsplan" er valgt, blandt andet fordi det anvendes i daglig tale.
Side 55
The motivation is the 'why' of the project and the specification Om vi kan handle og dermed realisere (og erkende) vores projekt, Der er en nær forbindelse mellem begreberne projekt og identitet. "Hvem er jeg?" har mange svar, som alle er delelementer min identitet. Et af de mest centrale svar er: "Jeg er mit projekt": To say what a man is is to say at the same time that which he Og, kan det tilføjes, til en vis grad identificerer andre os ved vort projekt, vore fremtidsplaner. Samme synspunkt finder vi hos Erik Erikson, den mest kendte identitetsteoretiker. Han fremhæver gang på gang, at følelsen af kontinuitet på én gang er en forudsætning og en følge af en klar identitet. Dvs. en kontinuitet mellem fortid, nutid og fremtid; en vished om, at der er en indre sammenhæng mellem det, jeg var i går, det, jeg er i dag, og det, jeg bliver i morgen (uanset at jeg samtidig udvikler mig, skifter mening eller ender med at foretage mig noget andet i morgen, end jeg i går lagde planer om). I lighed med identiteten er projektet (fremtidsplanen) under 5) Laing & Cooper, op.cit., p. 56. 6) Ibid., pp. 52 og 62.
Side 56
In general it is the inability to settle on an occupational Både "projekt" og "fremtidsplan" er brede begreber, som i princippet alle de forhold, vi er rettede imod. De to vigtigste områder er afgrænset ved henholdsvis intim- og produktionssfæren. Fremtidsplaner vedrørende intimsfæren angår for eksempel ægteskab, børn, boligsituation, fritidsbeskæftigelser etc. Denne artikel handler fortrinsvis om den del af de unges fremtidsplaner, Agervold påviser, at unge allerede i skoletiden beskæftiger Agervolds data stammer fra en såkaldt enquete-undersøgelse fra 7) Erik H. Erikson, Identity, Youth and Crisis, New York: Norton & Co., 1968, p. 132. 8) Mogens Agervold, Fra skole til erhverv, belyst med udgangspunkt i en undersøgelse unges erhvervsønsker og arbejdsforventninger, Århus: Psykologisk Institut, Aarhus Universitet, 1979-, Carsten Jarlov & Lise Togeby, Underbeskæftigelse underuddannelse, Århus: Institut for Statskundskab, Aarhus Universitet, 1975 > Bente Ørum, "Fra skole til erhverv", Socialforskningsinstituttets nr. 13, København: Teknisk Forlag, 1974. 9) Det skal dog nævnes, at mange unge i deres skoletid har erhvervsarbejde, hvilket bidrager til at give dem praktiske erfaringer med arbejdsmarkedet allerede før, de forlader folkeskolen. Ifølge Agervolds materiale (Agervold, op.cit.) har knapt halvdelen af eleverne i 8.-klasserne arbejde uden for skoletid. I de lidt ældre klasser er andelen tilsyneladende større, jfr. en sammenligning af tre større danske undersøgelser, som foretages i Skoleelevers En gennemgang af undersøgelser og lovgivning samt forslag hvordan folkeskolelæreren skal forholde sig til elevernes erhvervsarbejde, af Samarbejdet Arbejdere-Akademikere i Århus, Århus: Forlaget Modtryk, 1980.
Side 57
blevet udspurgt (n = 636) . Denne undersøgelsestype giver et tværsnitsbilledeaf på et bestemt tidspunkt i en lang proces.Fordelen at man kan få et talmæssigt indtryk af de forskelligeønskers forventningers fordeling i populationen; men på den anden side begrænser den kvantitative metode "i sig selv mulighederne for en mere detaljeret analyse af enkeltstående erhvervsvalgsforløb". I modsætning til de gængse kvantitative metoder er den kvalitative Kvalitativ metode omfatter blandt andet brugen af intensive Beskæftigelsesfremmende foranstaltningerNogle befolkningsgrupper er mere truet af arbejdsløsheden end I et forsøg på at afhjælpe beskæftigelsessituationen for de 10) Agervold, op.cit., p. 30. 11) Benedicte Madsen, "Om kvantitative og kvalitative metoders videnskabelighed" i Kvalitative metoder i dansk samfundsforskning, København: Nyt fra Samfundsvidenskaberne, 1979.
Side 58
en ministeriel rapport om indsatsen mod ungdomsarbejdsløsheden i Ungdomsprogrammet har til formål at supplere dels den generelle Ungdomsprogrammet omfatter en række forskellige foranstaltninger Beskæftigelsesprojekter var den hyppigst forekommende foranstaltning 12) Indsatsen mod ungdomsarbejdsløsheden 1978, udgivet af Arbejds-, Indenrigsog København, 1979, p. 1. Rapporten indeholder dels oplysninger fra en totalopgørelse over samtlige beskæftigelsesfremmende for unge i 1978, dels resultaterne fra en stikprøve på 1.400 af de godt 30.000 unge, som i 1978 deltog i disse foranstaltninger. Se tabel 1. 13) Rammerne for den kommunale del af ungdomsprogrammet findes i Lov nr. 488 af 14. september 1977 (Lov om ekstraordinære beskæftigelsesfremmende foranstaltninger kommuner og amter) -, en lang række efterfølgende cirkulærer giver den nærmere præcisering af muligheder og begrænsninger i ungdomsprogrammet. en mere omfattende diskussion af ungdomsbeskæftigelsesprogrammet der henvises til en udredning om ungdomsarbejdsløshed, som Dansk Psykologforening udsender i løbet af 1980 på Dansk Psykologisk Forlag j bag udredningen står en arbejdsgruppe med deltagelse af blandt andre Benedicte
Side 59
varer som hovedregel maksimalt 26 uger, men langt fra alle kører Der var i 1978 mindre overvægt af unge mænd på beskæftigelsesprojekterne. Ser vi på situationen efter endt deltagelse, viser undersøgelsen 1978, at 40 pct. er ledige igen, efter at de har forladt beskæftigelsesprojektet; for dem har deltagelsen altså ikke umiddelbart det tilsigtede resultat. De andre foranstaltningstyper tilsyneladende bedre resultater, men det skal ses i sammenhæng med, at deltagerne her er rekrutteret fra de i arbejdsmarkedshenseende svage grupper. 14) Indsatsen mod ungdomsarbejdsløsheden 1978, op.cit., p. 22. Det oplyses ikke hvor mange af disse unge der er sprunget fra, fordi de fik arbejde eller overgik til uddannelse. I øvrigt kan det nævnes, at en mindre del (i 1978: 7 pct.) af projekterne kombineres med en eller anden form for uddannelse, fortrinsvis specialarbejderkurser. Denne form må ikke forveksles med de såkaldte undervisnings- og produktionsprogrammer, der også er et led i ungdomsbeskæftigelsesprogrammet, jfr. undervisningsministeriets Cirkulære om kommuners og amtskommuners tilskud til forsøg med kombinerede undervisnings- og produktionsprogrammer, 15. september, 1978. 15) I ungdomsbeskæftigelsesprogrammet som helhed i 1978 udgjorde kvinderne 54 ict. af deltagerne, jfr. tabel 1. Dette skal ses i sammenhæng med, at kvindernes af ungdomsarbejdsløsheden var omkring 6O pct., jfr. Danmarks Statistiks ungdomsbeskæftigelsesundersøgelse, Statistiske Efterretninger, 1979, (1) , pp. 1-17, og kvinderne udgjorde en endnu større andel af de langtidsledige unge. De nyeste tal (den såkaldte CRAM-statistik, som offent liggøre:; månedligt af Danmarks Statistik) viser, at kvinderne udgør en stadig andel af de unge ledige. Der er bred politisk enighed om, at indsatsen over for kvinder bør forstærkes; det viser blandt andet papirerne fra en konference om kommunale foranstaltninger mod ungdomsarbejdsløsheden, som blev afholdt på Nyborg Strand i januar 1979, samt et særligt kvindebeskæftigelsesprograrn SV-regeringens beskæftigelsesplan fra sommeren 1979.
Side 60
Side 61
Side 62
Tre unqe kvinderLis, Karen og Eva er unge kvinder først i tyverne, hvis tilværelse er stærkt påvirket af ungdomsarbejdsløsheden. Samtalerne med Karen og Eva, som stammer fra efteråret 1979, er led i en igangværende ungdomsarbe jdsløshedsundersøgelse-, begge er beskæftigelsesarbejdere interviewtidspunktet. Lis indgik i en nu afsluttet undersøgelse søgelseover arbejdsløshedens psykiske konsekvenser, og interviewet hende stammer fra efteråret 1975. I alle tre tilfælde har der været tale om meget omfattende, delvist ustrukturerede og såkaldt intensive interviews, som har omhandlet en lang række temaer, blandt andet arbejdets betydning i almindelige jobs og på beskæftigelsesprojekter; erfaringer med og virkninger af arbejdsløshedsperioder; med uddannelsesforløb; familiens og omgangskredsens reaktioner m.v. Også fremtidsplaner, fremtidsønsker fremtidsforventninger har været et tema, og i lighed med andre temaer er det belyst mange steder i samtalernes forløb, snarere end at være begrænset til en samlet periode på for eksempel minutter. De følgende interview-uddrag er derfor fremkommet ved en stærk redigering og koncentrering af de dele af samtalerne, som viste sig relevante for nærværende problemstilling. LisPå interviewtidspunktet (1975) er Lis 23 år. Efter sin realeksamen 16) Undersøgelsen er støttet af Undervisningsministeriet og udføres på Psykologisk Aarhus Universitet med assistance af Jørgen M. Christiansen. skrivende stund (januar 198O) er langt fra alle de planlagte interviews eller bearbejdet. Alle de tre refererede interviews er foretaget og bearbejdet af Benedicte Madsen, hvis spørgsmål til interviewpersonen kursiveret i teksten. Jørgen M. Christiansen har bidraget med kommentarer og ændringsforslag til artiklen. 17) Se Benedicte Madsen "Brudstykker om arbejdsløshed". Psykologisk Skriftserie Aarhus, 1979, 4, (2), pp. 132-140.
Side 63
Er du noaensinde blevet anvist arbejde i de 14 måneder, du nu har gået arbejds- Aldrigl Jeg ville ellers gerne, især inden for de sidste måneder. Jeg savner
Hvad for en slags arbejde ville du overhovedet have chancer for at få? Der er "ung pige i huset", det er blevet så moderne igen, nu hvor folk har råd. Det, jeg allerhelst ville, var at få en læreplads. Nu er jeg alligevel 23 år, Jeg har faktisk hele tiden gerne villet have en læreplads. Men tidligere var jeg ikke så forhippet på at komme i gang, for jeg var ikke sikker på, hvad jeg ville ha'. Da synes jeg, det var li'som jeg kunne favne hele verden. Når jeg bestemte mig til noget, kunne jeg jo bare tå1, hvad jeg ville ha1, ikke? Det skulle jo være noget superspændende noget, når jeg endelig skulle beslutte mig for noget. Lis har prøvet meget forskelligt, inden hun i sommeren 1974 blev fyret. 1974 var året, hvor arbejdsløshedstallene begyndte at stige Før var der efterspørgsel også efter hendes arbejdskraft, og mulig hederne for at påbegynde et uddannelsesforløb efter eget valg var bedre, end de blev i de følgende år. Der var således gode grunde til, at Lis før 1974 regnede med, at hun ville kunne forme sin fremtid efter eget valg uden at behøve at forhaste sig. Lis har hele tiden haft en fremtidsplan: at skaffe sig en erhvervsuddannelse, Så sætter krisen ind. Den medfører ikke blot arbejdsløshed, men også adgangsbegrænsning ved flere og flere uddannelsesinstitutioner stadigt større vanskeligheder med at finde lærepladser for unge over 18 år, på grund af den højere lærlingeløn) Lis1 mulighedsfelt er blevet voldsomt indsnævret: Og det er nok alligevel også dét, der plager én. At man ikke engang rigtig kan
Side 64
på at blive gartner - eller sådan noget. Det afhænger jo af, hvad det er for
Ville du da. gerne være gartner? Det var ikke helt tilfældigt, at jeg nævnte det. Jeg har jo tidligere haft arbejde
Har du prøvet at få hjælp fra Arbejdsformidlingen? Jeg har snakket med erhvervsvejlederen, om der var noget. Han lovede at holde Det er egentlig underligt. Før i tiden havde man en satans selvtillid. Det har jeg altså ikke mere; ikke fordi - jeg er da godt klar over, at det ikke er min skyld. Jeg er også klar over, at jeg ikke er blevet dummere af at gå arbejdsløs Men mulighederne er alligevel indskrænkede. Der er en sammenhæng mellem selvtillid og de objektive muligheder KarenKaren er 22 år. På interview-tidspunktet (efterår 1979) deltager En del af kritikken angår de helt konkrete måder, projektet
Side 65
•j Q Der er stor sammenhæng mellem, hvad mår. når, og hvad det er for noget, man laver. Om det. er noget, man synes om, altså om det fører til noget. Det, vi laver, er sådan set ikke dårligt i sig selv. Men alligevel så ved man, at det bare er for at holde os beskæftigede. Det er tydeligvis afgørende for Karen, om hun beskæftiger sig med noget, som fører til noget, dvs. fører til noget i hendes liv og fremtid. For at forstå, hvorfor og hvordan fremtiden er et problem for Karen, må vi interessere os lidt mere for hendes baggrund. Karen forlod 2. gymnasieklasse midt i skoleåret. I løbet af de første par år havde hun en række forskellige jobs, dels som rengøringshjælp plejehjem, hvilket hun ser tilbage på med en vis glæde, og dels forskellige dårlige fabriksjobs. Herefter fik hun sammen med et par venner arbejde ved landbruget, som bestod i at passe 1200 svin, lige fra fodring til kastrering af de daggamle grise. Det var første gang, Karen havde arbejdet med noget, som virkelig interesserede hende, og hun besluttede at lære noget mere teoretisk for måske at finde en fremtid inden for landbruget. Hun tog derfor et år på landbrugsskole, finansieret blandt andet h.endes opsparede penge fra svinepasningsjobbet, som havde strakt sig over et år. Efter endt kursus begyndte hun at søge arbejde 18) Emnet for nærværende artikel er ikke beskæftigelsesprojekterne som sådan eller en vurdering af de arbejds- og pædagogiske forløb, som de konkret repræsenterer. Karens specifikke kritik vil blive inddraget i kommende publikationer fra undersøgelsen.
Side 66
Jeg søgte en masse steder, lige efter jeg kom ud af landbrugsskolen. Men til sidst blev jeg træt af det, fordi jeg fik så mange afslag. Jeg ville helst op i nærheden af mindstelønnen, men det kunne jeg altså ikke komme. Der var ét sted, hvor de godt ville ha1 en pige, men der kunne jeg kun få 2.000 kr. om måneden (plus kost og logi) for 10 timers arbejde om dagen og fri hver anden weekend fra lørdag middag. Det er under 1O kr. i timen. Og det er heller ikke særlig spændende at skulle bo langt ude på en gård. Andre steder fik jeg stukket hovedet, at jeg ikke var opvokset ved landbruget, at jeg var pige, at jeg havde tynde arme, at jeg nok ikke kunne styre en firefuret plov osv. Så jeg synes ikke, jeg har særlig lyse udsigter ved landbruget.
Har du helt slået det ud af hovedet nu? Ja, næsten. Nu er det i hvert fald ikke andet end en ønskedrøm. Karen måtte altså opgive én fremtidsplan og forsøge at udvikle en Da jeg blev træt af at søge ved landbruget, drønede jeg rundt i hele byen og søgte på de fabrikker, der var. Det fik jeg ikke held med. Så flyttede jeg til en anden by og søgte arbejde i ti forskellige børnehaver og vuggestuer. Dem har jeg også fået afslag fra alle sammen. I alt har jeg nok søgt fyrre steder. Det blev til en længere arbejdsløshedsperiode, som efterhånden bragte Karen langt ud i tovene. Til sidst blev hun af Arbejdsformidlingen til et beskæftigelsesprojekt, hvor vi fik kontakt hende. I interviewet forsøger jeg at finde ud af, hvad hendes fremtids Mine forældre bliver ved med at foreslå det ene og det andet, for eksempel at jeg skal søge ind ved postvæsenet eller på bibliotek og den slags. Alt sammen noget med kontorarbejde, som er det eneste, de selv kender til. De har svært ved at forstå, at jeg ikke kan få noget at lave. De synes, jeg er så og så god, så jeg må da kunne få et arbejde.
Kunne du tænke dig den slags arbejde, som dine forældre foreslår? Jeg ved sør'me ikke, det kommer an på, hvad det er for noget.
Du har tidligere haft arbejde på fabrik og i landbruget. Du har haft servicebetonet Hvis jeg skulle sige et eller andet ideelt, så synes jeg, det ville være godt I hvilken retning - kropsarbejde eller arbejde med mennesker, for eksempel? Jae, altså - det er da meget rart begge dele.
Side 67
Det spiller altså, ikke den stove rolle for dig, om det er det ene eller det Jamen ... Det er et enormt svært spørgsmål for mig. For når du spørger sådan, kommer jeg til at tænke på, hvad jeg kan komme til at lave. Og så kan jeg ikke lade være med at tænke på fabrikker og sådan noget. Jeg ved snart ikke, hvor tiltalende jeg synes, det hele er.
Har du nogensinde tænkt på at begynde på HF? Det skulle da være for at have større chancer for et stabilt arbejde. Men jeg ved ikke rigtigt -. Jeg har betænkeligheder ved det, fordi jeg ikke ved, hvad jeg skal bruge det til. Det k^n da godt være, at jeg altid tænker for meget, i stedet for at springe ud i det. Men jeg tænker altså meget over, hvad pokker jeg skal give mig til!
Har du nogensinde overvejet at arbejde frem mod en længerevarende erhvervsuddannelse? Ja, overvejet. Jeg har mest tænkt på Landbohøjskolen. Men det er nu snart længe
Når man kigger tilbage på tiden, efter du forlod skolen, så har det mest været Ja, det er jeg også ved at være træt af I
Men hvis du går ud nu og får et tilfældigt job, er det så ikke i en vis forstand Det kunne da godt være, jeg kunne tænke mig at bruge det til et eller andet.
Til en uddannelse? Jah, eller også er det et godt job, som jeg kunne blive ved med. Et godt job er et job, Karen "kan bruge til et eller andet", dvs. et job, som passer ind i hendes fremtidsplan, og som i det hele taget kan hjælpe hende med at finde sin fremtidsplan. Der indgår ikke nødvendigvis en erhvervsmæssig uddannelse i denne fremtidsplan; er, at arbejdet har nogle kvaliteter, og at der er udsigt til, at hun kan beholde det.
Hvordan ser din fremtid mest sandsynligt ud, for eksempel om et år? Ja, så tror jeg, at jeg enten er arbejdsløs, eller også så har jeg fået et
Hvordan ville det se ud, hvis fremtiden flaskede sig bedst muligt? Ja, så har jeg så mange ønsker ... Jeg kunne tænke mig at være ude at rejs^
Side 68
Eller hvad? Jamen, jeg har svært ved at sige det, fordi jeg hele tiden ved, at jeg begrænser
Hvordan ser den værst mulige fremtid ud? Så er jeg arbejdsløs. Det er det værste.
Hvordan er det at have haft en plan med sin tilværelse, og så måttet opgive Det er ikke særlig spændende, fordi så skal man finde på noget nyt, og det er ikke så nemt. Jeg har enormt svært ved at overskue fremtiden, og jeg kan simpelthen ikke finde ud af, hvad jeg vil. Og jeg er enormt nervøs for, at jeg skal komme ind i et eller andet, som jeg ikke bryder mig om, og som vil være kedeligt hele livet igennem. Bag sig har Karen dyrekøbte erfaringer med dårlige jobs og langtidsarbejdsløshed. EvaEva forlod skolen efter 10. klasse. Da var hun 16 år. Fra 17-års Hun har også gået på reklametegnerskole og taget et-årigt kursus
Side 69
nen.Omvendthar hun gået til gymnastik og tegning om aftenerne i de perioder, hvor hun havde almindeligt job om dagen. Hun har altid haft tilværelsen fyldt ud med gøremål og har kun været arbejdsløsi og korte perioder. Men som hun selv siger, har disse år været planløse, og det er blevet mere og mere utilfredsstillende. Jeg var træt af at gå i skole. Det var simpelthen bare med at komme ud og i gang med et eller andet arbejde. Fra da af har det faktisk været noget planløst jeg har beskæftiget mig med. Der har ikke rigtigt været noget hold i det eller noget formål med det. Men jeg har ikke tidligere spekuleret ret meget over, at det arbejde, jeg har haft, ikke har været ret godt. Det er sådan set først nu, at jeg gerne vil i gang med noget ordentligt. Lidt efter lidt har der formet sig en fremtidsplan. Arbejdet med
Hvis nu tilværelsen virkelig flaskede sig3 hvordan så den så ud for di-g i, frem Det, jeg kunne tænke mig, var at komme til at undervise inden for AOF eller
Hvad er den værst tænkelige fremtid? Det er, at jeg stadigvæk jokker rundt i det, som jeg gør nu. Jeg bliver mere og mere utilfreds. Det er, ligesom jeg ikke kan vente til det bliver august måned, hvor jeg forhåbentlig skal i gang med HF-eksamen. Når jeg er begyndt dér, har jeg ligesom følelsen af, at nu er jeg bare i gang. Lige nu føler jeg, jeg spilder min tid hele tiden. Det trækker mig ned, så jeg ikke kan komme i gang med noget andet. Blandt andet inden for tegning, jeg kan ikke falde til ro, kan sætte mig og lave nogle streger, men så smider jeg det igen og går ud og laver kaffe. Jeg kan ikke falde til ro med noget. På interview-tidspunktet deltager Eva i et beskæftigelsesprojekt,
Side 70
er dette projekt, hun føler, hun spilder sin tid med, og hendes Selve arbejdet går støt og roligt, ikke forjaget. Men der er selvfølgelig dage, I andet interview er Eva langt mere kritisk, også over for selve arbejdet. Efter min vurdering er der tre årsager: 1) arbejdslederen til stede i første interview, og dette kan have hæmmet de mere negative udtalelser om projektet; 2) der er sket forandringer det værre i selve projektet i tidsrummet mellem første og andet interview; 3) disharmonien mellem beskæftigelsesprojektet og Evas fremtidsplan er blevet mere og mere udtalt, efterhånden som tiden er gået, og efterhånden som planen har taget klarere form for hende selv. Det er den tredie årsag, der er relevant i nærværende sammenhæng:
Du siger, at beskæftigelsesprojektet ikke går så godt i øjeblikket. Hvorfor Bare jeg vidste det. Jeg ved ikke, hvad det er. For det første er det, fordi vi allesammen er nået til et punkt, hvor det bare er nok. Hvor vi allesammen gerne vil i gang med noget andet. Vi ved, at om to måneder, så bliver vi vappet ud derfra. Det er klart, at de kan trække den lidt, men hvad får vi ud af det? Ingenting. Så er det også fordi, at jeg synes, det arbejde, vi har haft i den senere tid, 19) Interview-uddragene med Eva stammer fra to interviews i efteråret 1979. Det første var et gruppe-interview med arbejdsleder og deltagere i beskæftigelsesprojektet, af Benedicte Madsen og Jørgen M. Christiansen. Det andet, som blev taget et par måneder senere, var et individuelt interview.
Side 71
de jo også have neget ud af det, når de koster på os. Det er der bare ikke nogen, der vil indrømme. Det skal lyde så godt, det hele. Uh-ha, det er for vores skyld, fordi vi ikke skal gå og føle, at vi ingenting er værd. Jeg tror overhovedet ikke på det. Det løser ikke ret meget alligevel. Hvis de i stedet spurgte: "Hvad kunne du tænke dig?". Og hvis man kunne tænke Der er jo mange forskellige slags foranstaltninger; nogle af dem går ud på, at man kan få en ekstraordinær læreplads med støtte; andre går ud på, at man bliver l privat virksomhed med støtte. Ville du egentlig hellere have været sådan et sted?
Ja, hvis jeg kunne have kommet til noget af det, jeg gerne ville Eva blev henvist til beskæftigelsesprojektet gennem Arbejdsformid lingen i august 1977. Man får indtryk af, at hendes henvisning er sket på et løst og tilfældigt grundlag; der har ikke været tale om en egentlig erhvervsvejledning; ikke engang et forsøg på at sætte sig ind i hendes specielle baggrund og ønsker, skønt hendes
'ik du ('let -ikke tilbudt- noget sådant, da du var på Arbejdsformidlingen? Nej. Der lå en seddel, at jeg skulle henvende mig. Der stod, at de skulle tale Evas fremtidsplan forudsætter, at hun tager HF-eksamen. Hvorfor
Har du fortrudt, at du forlod skolen så tidligt? Det har jeg fortrudt mange gange siden. Nej, jeg synes, det er meget godt, at
Havde du haft mulighed for at starte HF sidste sommer?
Side 72
Der skete det, at enten så var der en erhvervsvejleder, der misforstod mig,
Hvad siger din familie? Jeg ved godt, at hvis jeg starter på HF til sommer, bliver de lykkelige. Mange
Dette med at "være noget", betyder det ikke noget for dig? Det er tit, jeg tænker, at nu opgiver du alle de planer om, at du vil være dét og dét, og så tager du et af de service-jobs, der er, og arbejder fra tidligt om morgenen og får tidligt fri, og så klarer du alle dine interesser, når du kommer hjem. Og så blæser du på, hvad du bliver. Det har jeg egentlig nogle gange lyst til. Nogen skal tage de service-jobs, og jeg har ikke noget imod at gøre rent. Jeg betragter det som et arbejde som alt muligt andet.
Hvorfor gør du så ikke dét? Det er igen dét, jeg skal ligesom have et papir på, at nu er jeg et eller andet Også fordi jeg kan se muligheden i, at jeg kunne komme til at undervise nogle timer om dagen, kunne tjene penge, så jeg ikke behøver at være afhængig af andre, og så kunne lave de ting herhjemme. Det er sådan, at jeg tjener mere i timen ved at undervise, end ved at gøre rent, og det vil jeg altid gøre, og det tror jeg altid vil være sådan.
Fortrød du, at du tog på beskæftigelsesprojekt? Nej, overhovedet ikke, men jeg vil bare gerne ud derfra nu
Hvordan tror du, du ville have haft det, hvis du skulle gå arbejdsløs i længere Det kommer an på, på hvilken måde jeg bliver arbejdsløs. Jeg tror gerne, jeg vil have noget, jeg kan se frem til. Hvis jeg gik hen og blev arbejdsløs i morgen, og jeg vidste, at jeg skulle på HF til sommer, så ville det ikke røre mig. Så kunne jeg ligesom tilrettelægge tiden. Der er en masse ting, jeg gerne ville have lavet, jeg kan få tiden til at gå, hvis jeg virkelig tilrettelagde det og kom i gang med at tegne, så kunne jeg gå hjemme hele dagen og tegne. Men hvis det kommer pludselig og bag på én, og man intet har at se frem til,
Side 73
så opgiver jeg. Så bliver det med at ligge i sengen til klokken den er 9, og næste dag bliver den 1O og næste igen 11. Eiler hvis det korn så langt, at jeg troede, at jeg kom ind på HF, og så alligevel fik afslag i sidste øjeblik, så ville jeg bare opgive det hele, i hvert fald for et stykke tid. Det ville være for meget. At lægge planer og kunne se frem til noget er kommet til at betyde mere og mere for Eva, efterhånden som årene er gået. Beskæftigelsesarbejdet sammen med den periode, hvor hendes fremtidsplan alvor har taget form. På den ene side har deltagelsen og ikke mindst diskussionerne med arbejdsleder og kammerater bidraget til afklaringsprocessen; på den anden side virker beskæftigelsesprojektet og frustrerende, fordi det på ingen måde harmonerer med hendes fremtidsplan. DiskussionDet er karakteristisk for både Lis, Karen og Eva, at de efter at Hovedtrækkene i dette forløb kan givetvis genfindes hos en megetstor
Side 74
markedet,ogundersøgelser over erhvervsønsker viser, at langt de fleste unge foretrækker erhverv, som forudsætter faglig eller videregående uddannelse, og som er spændende og udfordrende; samme undersøgelser viser imidlertid også, at ikke alle kan regne med at få deres ønsker opfyldt på det eksisterende arbejdsmarked, samt at mulighederne synes at være dårligst for piger og for unge fra de mindst priviligerede samfundsgrupper. På den anden side er hverken Lis, Karen eller Eva repræsentative Alle disse forhold betyder, at de tre unge kvinder sandsynlig 20) Se for eksempel Mobilitet og langtidsledighed blandt unge i Odense kommune, Odense kommune, 1979; Undersøgelse af beskæftigelses- og uddannelsessituationen unge, der gik ud af folkeskolen i 1976 og 1977, Albertslund kommune, 1978. 21) Se for eksempel Agervold, op.cit.y Lise Togeby, Midtvejsrapport fra en undersøgelse problemerne i forbindelse med overgang fra skole til erhverv, Århus: Institut for Statskundskab, Aarhus Universitet, 1978.
Side 75
er mest truede af arbejdsløsheden. Hermed være ikke sagt, at de Vi har diskuteret, hvorledes arbejdsløshedssituationen indsnævrer Nærværende artikel tager udgangspunkt i én type foranstaltninger En harmonisk sammenhæng mellem fremtidsplan og beskæftigelsesprojektkan
Side 76
tidsplan,ogat projektarbejdet formelt og/eller reelt kvalificerer I alle disse tilfælde bør deltagelse i beskæftigelsesprojektet naturligvis resultere i, at den unge sidenhen får uddannelse og/ eller job svarende til fremtidsplanen. Men dette er på den anden side ikke altafgørende for, om projektet kan siges at have haft positiv effekt eller ej. Når et beskæftigelsesprojekt harmonerer med deltagernes fremtidsplan, Selv i projekter, hvor kammeratskabet er godt, og hvor arbejdet
Side 77
en eller flere deltageres fremtidsplan betyde dårlig arbejdsmotivation,som Der er en speciel stemning ved sådan et beskæftigelsesprojekt. Ingen undersøgelser kan fortælle os, hvor ofte beskæftigelsesprojekter AfslutningDe unges dårlige muligheder for at få fodfæste i et arbejde af en 22) Udsnit fra gruppe-interviewet, hvor også Eva deltog, jfr. note 19
Side 78
problemer, typiske for ungdomsperioden. Deltagelse i en beskæftigelsesforanstaltningkan visse tilfælde mildne disse problemer eller måske endda løse dem for enkeltpersoner. Men ofte føjes der spot til skade. Beskæftigelsesprojekter og tilsvarende foranstaltningerer alle omstændigheder lappeløsninger, så spørgsmålet er først og fremmest, om vi kan være lapperierne bekendt, og om der samtidig gøres en alvorlig indsats for at løse de strukturelle bekendt, blandt andet fordi de i alt for ringe udstrækning behandler unge som mennesker, der har krav på optimale muligheder for at finde, præcisere, afprøve, korrigere og realisere deres fremtids plan. Men først og fremmest er det en falliterklæring, at vi gør så lidt for løse de mere grundlæggende problemer i samfundet, som ResuméArtiklen introducerer begrebet fremtidsplan og diskuterer det i forhold til kendte psykologiske begreber: projekt (Sartre), identitet (Erikson) og erhvervsvalg Det enkelte menneskes fremtidsplan tager form, korrigeres og realiseres i en stadig udviklingsproces, som har en særlig central placering i ungdomsperioden. På grundlag af casemateriale fra en igangværende ungdomsarbejdsløsheds-undersøgelse argumenteres der for, at de unges dårlige beskæftigelsesmuligheder griber ødelæggende i forhold til denne udviklingsproces. Der gives endvidere belæg for, at beskæftigelsesfremmende foranstaltningers succes blandt andet afhænger af, om de harmonerer med de enkelte deltageres fremtidsplaner. Undersøgelsens resultater peger i retning af, at man skal være varsom med - via sådanne foranstaltninger at presse unge kvinder ind på erhvervsområder, som ligger langt fra kvinders traditionelle fremtidsplaner, samt at beskæftigelsesprojekter fortrinsvis benyttes som tilbud til de yngste, mens andre foranstaltninger som for eksempel ekstraordinære praktik- og lærepladser forbeholdes de lidt ældre. 23) Selve konstateringen af, at ungdomsarbejdsløsheden har dybtliggende, strukturelle findes udtrykt i utallige officielle udredninger fra Danmark udlandet, jfr. diskussionen heraf i Dansk Psykologforenings udgivelse ungdomsarbejdsløshed, 1980 (op.cit.). |