Prikken over F’et: Jacob Fosies grafiksamling - Kristensen, Julie Foged (Periskop – Forum for kunsthistorisk debat, 2025)
Den Kongelige Kobberstiksamling, der rummer Statens Museum for Kunsts samling af værker på papir, har de seneste år været igennem et stort registreringsarbejde, hvor samlingens blade af grafik og tegninger er blevet beskrevet digitalt. Fra 2019 til 2024 var jeg en del af projektet, og sammen med et team af registratorer gennemgik vi en stor del af Kobberstiksamlingens mere end 200.000 værker, særligt af den ældre, udenlandske grafik, som udgør samlingens kerne. Blandt den ældre grafik begyndte jeg at lægge mærke til en bestemt påskrift, der med mellemrum dukkede op. Påskriften var lille og gnidret, skrevet i hånden med blæk, og jeg var ikke sikker på, hvad der stod, eller om det var den samme fra gang til gang. Det lignede et F, men af og til med en prik over den vertikale streg, der ledte tankerne hen på et monogram. F’et kunne være helt diskret, skrevet med lysebrunt blæk og gemt i en mørk plet ved trykkets kant; andre gange stort og prangende eller placeret et sted i motivet, hvor det ikke var til at overse. Ofte fulgtes F’et af skiftende numre samt et bogstav placeret i nederste højre hjørne, begge dele skrevet direkte på værkets recto, dvs. forside, med samme blæk og hånd.