Kunstnerkritikeren. Johan Rohde, maleriet og kritikken: Kunstnerkritikeren. Johan Rohde, maleriet og kritikken - Havsteen, Signe (Periskop – Forum for kunsthistorisk debat, 2019)
Artiklen her udforsker, hvordan Rohde posi- < Johan Rohde: En mand der betragter en buste, 1894, litografi. Kobberstiksamlingen, Statens Museum for Kunst. Foto: SMK. PERISKOP NR. 21 2019 36 Signe Havsteen tionerer sig i forhold til forestillingen om henholdsvis maleren og kritikeren, og hvordan hans engagement som kritiker også farvede samtidens opfattelse af ham som maler. (Diskussionen vedrørende kunstneren som kritiker var ikke enestående for Johan Rohde på dette tidspunkt. Oscar Wilde udgav nogenlunde samtidig essayet ”The Critic as Artist” (1891), hvori han leverer et forsvar for det, man kunne kalde en “kritikkens æstetik” (Wilde 2007)).