Fra dansemiljø til pædagoguddannelse: Hvor meget kan ufuldstændig, legende og flertydig dans tolereres? - Pedersen, Lars Dahl (Peripeti, 2024)
Med inspiration fra Bojana Kunsts beskrivelser af den ufuldstændige, foranderlige og flydende krop (Kunst 2023) og med udgangspunkt i min nyligt forsvarede ph.d.-afhandling Legende bevægelser i et koreografisk perspektiv undersøger jeg i denne artikel mulige sammenhænge mellem kunstneriske dansepraksisser og uddannelse af professionelle i pædagogisk praksis. Ved at gå samtidsdiagnostisk til værks sætter jeg fokus på tegn på forandring i uddannelse af pædagoger og knytter disse tegn til, hvordan dansens ufuldstændige, legende og flertydige udtryksformer praktiseres på – såvel som uden for – pædagoguddannelsen. Analysen udmunder i argumenter for mere kunstnerisk udvikling i dansemiljøet og dans som et selvstændigt fag på pædagoguddannelsen. Inspired by Bojana Kunst’s descriptions of the incomplete, changeable, and fluid body (Kunst 2023) and based on my recently defended PhD thesis, Playful Movements in a Choreographic Perspective, in this article, I examine possible connections between artistic dance practices and the education of professionals in social education (pædagoguddannelsen in Danish). By taking a socio-analytic approach, I focus on signs of change in the education of social educators (pædagoger) and link these signs to how dance’s incomplete, playful, and ambiguous forms of expression are practiced in and outside of the pædagog education. The analysis results in arguments for more artistic research in the dance environment and dance as an independent subject in the pædagog degree program.